Ugrás a tartalomra

Családias hangulatban zajlik az Ifjúsági Etno Tábor

2018.08.03
15:48
2018.08.03
16:53
Forrás
Pannon RTV
Ékszert, kosarat, táskát, szőnyeget, bögrét készíthetnek, de üvegtárgyakat is díszíthetnek a fiatalok lovaglás illetve íjászkodás közben szombat estig a Ludasi-tó partján.

A családias hangulatú táborban mestereik felügyelete alatt az alkotni vágyók eredeti mesterségeket próbálhatnak ki.

A Róka-tanya lugasában augusztus elsejétől sátrak állnak. Mintegy nyolcvanan jöttek az Ifjúsági Etno Táborba. Sokan először vannak itt. Az agyagozók korongja előtt ült Barna Edina is. Először gyakorolja, hogyan dolgozzon összhangban a lába és a keze, ami az agyagozóknál fontos.

Barna Emese: „Nemrég érkeztem, de már most nagyon jól érzem magam. Ez az első foglalkozás, amit kipróbáltam, még elég kezdő vagyok, de remélem belejövök a nap végére.”

A kosárfonó mesterség is közkedvelt, hiszen az eredmény többórás munka után már használható is.

Csábi Csongor: „Barátaim rábeszélésére érkeztem, de nem bántam meg. Örülök, hogy vannak ezek a kézműves foglalkozások. Tegnap megpróbálkoztam a gyékényfonással, de nagyon lassan haladt. Akkor inkább úgy döntöttem, hogy átjövök a kosárfonókhoz. Ez egyelőre haladósabb, majd kiderül, hogy milyen lesz a végeredmény.”

A nemezelők is szorgalmasan dolgoznak. Mintaválasztás, színek, formák, és a folyamat, melynek végén megcsodálható lesz a nemezbatyu vagy szőnyeg, esetleg a párnahuzat. Buzgón dolgoznak az üvegfestők, bőrművesek, gyékényfonók is. A táborozók lovaglás, íjászkodás mellett mindezeket kipróbálhatják.

Erdődi Edvina, főszervező, Ifjúsági Etno Tábor: „A táborunk az ifjúságot szólítja meg. Ez azt jelenti, hogy az alsó korhatár nálunk tizenhat év. Idén hetven-nyolcvan tábori résztvevőt köszönthettünk, aminek nagyon örülünk, mert úgy látszik, hogy olyan programokat tudtunk felsorakoztatni, amelyek valóban találkoznak a fiatalok igényeivel.”

Az Ifjúsági Etno Tábor keretén belül második alkalommal Alteretno Fesztivált is tartanak. A táborok kiállítással és táncházzal zárulnak szombaton este.

Ifjúsági Etno Tábor
Róka-tanya
Erdődi Edvina

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.