Ugrás a tartalomra

Csáth Géza Szabadka szépségeiről

2022.12.02
10:38
2022.12.02
20:18
Forrás
Pannon RTV
A múltbéli Szabadka utcájára röpíti vissza az olvasókat a "Csáth Géza Szabadka szépségeiről" című könyv. A kötet képes útikalauzként, Csáth novellákon keresztül mutatja be az akkori Szabadkát, amikor még az író is a helyi aszfaltot koptatta.

Térképeken, archív fotókon és három Csáth novellán keresztül járhatják be az olvasók Szabadka és Palics nevezetességeit Szajbély Mihály és Hicsik Dóra új Csáth-képes könyvében.

Szajbély Mihály, a könyv írója: „Aki Szabadkán lakik, a saját városával szembesülhet másféle nézőpontból, egyrészt Csáth Géza nézőpontjából, ami kicsit fanyar és kicsit ironikus. Szembesülhet a várossal fotókon keresztül, hogy hogy nézett ki akkor a város, és ha kedve van, bejárhatja ezt az útvonalat. Aki pedig idegenként, turistaként érkezik Szabadkára, például azért, hogy Csáth vagy Kosztolányi nyomában bejárja a várost, annak pedig egy komoly segítséget adhat, hiszen térképeket is mellékeltünk a kötethez.”

A kötetben Csáth Géza az Emlékirat eltévedésemről, A varázsló kertje és a Szabadka szépségeiről című elbeszélésekben említett helyszínekről szerepelnek archív fényképek.

Hicsik Dóra, könyvtáros, Szabadkai Városi Múzeum: „A képanyag gondolatban már megvolt, és nagyon szerettük ezt a munkát, a válogatás tevékenységét, viszont nehéz volt összeszedni. A Városi Múzeumban nem volt minden épülethez kép, ezért segítségül kértük a Szabadkai Történelmi Levéltárat, hogy ők is adjanak a képgyűjteményükből, szóval több intézmény összefogásával sikerült kiválogatni őket.”

A kötet a magyarországi Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó igazgatója fontosnak tartja, hogy a könyv információbősége ellenére szórakoztató is legyen.

Dávid Anna, igazgató, Magvető Kiadó: „Amikor Szajbély Mihálynak elkészült a Csáth monográfiája, akkor keresett meg minket, engem és a kötet szerkesztőjét, Schmal Alexandrát, hogy ő szeretne csinálni egy szabadkai Csáth képes könyvet és ehhez vannak remek novellái és naplórészletei és így elcsábított minket. Nem volt nehéz, mert ezek azok a képes könyvek, amik arra valók, hogy jól érezzük magunkat.”

A kiadvány a magyarországi könyvesboltokban már minden érdeklődő olvasó számára elérhető. A tervek szerint hamarosan Szabadkán is megvásárolható lesz.

Csáth Géza
könyvbemutató
Hicsik Dóra
Magvető

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű