Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Csáth Géza Szabadka szépségeiről

2022.12.02
10:38
2022.12.02
20:18
Forrás
Pannon RTV
A múltbéli Szabadka utcájára röpíti vissza az olvasókat a "Csáth Géza Szabadka szépségeiről" című könyv. A kötet képes útikalauzként, Csáth novellákon keresztül mutatja be az akkori Szabadkát, amikor még az író is a helyi aszfaltot koptatta.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Térképeken, archív fotókon és három Csáth novellán keresztül járhatják be az olvasók Szabadka és Palics nevezetességeit Szajbély Mihály és Hicsik Dóra új Csáth-képes könyvében.

Szajbély Mihály, a könyv írója: „Aki Szabadkán lakik, a saját városával szembesülhet másféle nézőpontból, egyrészt Csáth Géza nézőpontjából, ami kicsit fanyar és kicsit ironikus. Szembesülhet a várossal fotókon keresztül, hogy hogy nézett ki akkor a város, és ha kedve van, bejárhatja ezt az útvonalat. Aki pedig idegenként, turistaként érkezik Szabadkára, például azért, hogy Csáth vagy Kosztolányi nyomában bejárja a várost, annak pedig egy komoly segítséget adhat, hiszen térképeket is mellékeltünk a kötethez.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A kötetben Csáth Géza az Emlékirat eltévedésemről, A varázsló kertje és a Szabadka szépségeiről című elbeszélésekben említett helyszínekről szerepelnek archív fényképek.

Hicsik Dóra, könyvtáros, Szabadkai Városi Múzeum: „A képanyag gondolatban már megvolt, és nagyon szerettük ezt a munkát, a válogatás tevékenységét, viszont nehéz volt összeszedni. A Városi Múzeumban nem volt minden épülethez kép, ezért segítségül kértük a Szabadkai Történelmi Levéltárat, hogy ők is adjanak a képgyűjteményükből, szóval több intézmény összefogásával sikerült kiválogatni őket.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A kötet a magyarországi Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó igazgatója fontosnak tartja, hogy a könyv információbősége ellenére szórakoztató is legyen.

Dávid Anna, igazgató, Magvető Kiadó: „Amikor Szajbély Mihálynak elkészült a Csáth monográfiája, akkor keresett meg minket, engem és a kötet szerkesztőjét, Schmal Alexandrát, hogy ő szeretne csinálni egy szabadkai Csáth képes könyvet és ehhez vannak remek novellái és naplórészletei és így elcsábított minket. Nem volt nehéz, mert ezek azok a képes könyvek, amik arra valók, hogy jól érezzük magunkat.”

A kiadvány a magyarországi könyvesboltokban már minden érdeklődő olvasó számára elérhető. A tervek szerint hamarosan Szabadkán is megvásárolható lesz.

Csáth Géza
Csáth Géza Szabadka szépségeiről
könyvbemutató
Hicsik Dóra
Magvető

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.