Ugrás a tartalomra

Csáth, Lányi és Kosztolányi műveiben gyönyörködhetett a nagyérdemű

2021.12.09
13:30
2021.12.09
17:05
Forrás
Pannon RTV
Lányi, Csáth és Kosztolányi művek csendültek fel a szabadkai városháza dísztermében. A közönség Csáth Géza zeneműveit és Lányi Ernő zongoraműveit vonósnégyes előadásában hallhatta.

A zenei est fellépői a Szabadkai Zeneiskola tanárai és a Garden Quartet tagjai voltak.

Szűcs Dávid nagybőgőn adott elő szólódarabokat, de a vonósnégyessel is fellépett: „Lányi Ernő elégia. Ez egy kvintett lesz, de ezek zongora átiratok. Ezt fogjuk előadni. Én nagybőgőn fogok játszani. Valamint játszom szóló darabot is. Ez Csáth Gézának a Parasztdala, ami hegedűre volt írva zongora kísérettel és ezt is átírta György és így adjuk elő. Én őszintén megmondva nem tudtam, hogy Csáth írt zenét, akár hegedűre. Meg kell, hogy mondjam, teljesen érdekes.”

Zsiga Pál, a Garden Quartet tagja hegedűvel lépett színpadra: „Egy pár évvel ezelőtt nem is tudtam, hogy ilyen nagy zeneszerzőink voltak itt Szabadkán. Nagyon szeretem az impresszionista és romantikus művészeket, illetve zeneszerzőket. Ma este, amit a kedves közönségünk hallani fog, az abból a korszakból van. Szóval Szabadkának a huszadik század elejének az a kulturális élete és drámája és öröme, ami itt el fog hangzani.”

A koncert a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület egyik szakosztálya, a Hang Klasszikus Zenei Társulat szervezésében valósult meg. Németh György, a társulat elnöke zongorán adott elő műveket: „A cél az volt, hogy bemutassuk Lányi Ernő művészetét, amit igazából már ismer a szabadkai közönség, viszont kuriózumnak számít, hogy Csáth Gézának zeneművei vannak, amiket ő írt és ebből is hallhat a közönség.”

Érdekességként a 19. és 20. századforduló Szabadkájának három meghatározó művészéről, hogy mindhárman jó kapcsolatot ápoltak egymással, és gyakran vendégeskedtek is egymásnál. Az ő műveikből hallhatott a közönség szóló darabokat hegedűre, csellóra és nagybőgőre, de vonós kvartettek is megszólaltak, Kosztolányi verseivel színesítve.

Lányi Ernő
Csáth Géza
Kosztolányi Dezső
Szabadka
zongora
zongoraművész
zongorajáték
zongoraverseny
vonósnégyes
Zsiga Pál
Szűcs Dávid
Németh György
Szabadkai Zeneiskola
Garden Quartet
koncert

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.