Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Csáth, Lányi és Kosztolányi műveiben gyönyörködhetett a nagyérdemű

2021.12.09
13:30
2021.12.09
17:05
Forrás
Pannon RTV
Lányi, Csáth és Kosztolányi művek csendültek fel a szabadkai városháza dísztermében. A közönség Csáth Géza zeneműveit és Lányi Ernő zongoraműveit vonósnégyes előadásában hallhatta.

A zenei est fellépői a Szabadkai Zeneiskola tanárai és a Garden Quartet tagjai voltak.

Szűcs Dávid nagybőgőn adott elő szólódarabokat, de a vonósnégyessel is fellépett: „Lányi Ernő elégia. Ez egy kvintett lesz, de ezek zongora átiratok. Ezt fogjuk előadni. Én nagybőgőn fogok játszani. Valamint játszom szóló darabot is. Ez Csáth Gézának a Parasztdala, ami hegedűre volt írva zongora kísérettel és ezt is átírta György és így adjuk elő. Én őszintén megmondva nem tudtam, hogy Csáth írt zenét, akár hegedűre. Meg kell, hogy mondjam, teljesen érdekes.”

Zsiga Pál, a Garden Quartet tagja hegedűvel lépett színpadra: „Egy pár évvel ezelőtt nem is tudtam, hogy ilyen nagy zeneszerzőink voltak itt Szabadkán. Nagyon szeretem az impresszionista és romantikus művészeket, illetve zeneszerzőket. Ma este, amit a kedves közönségünk hallani fog, az abból a korszakból van. Szóval Szabadkának a huszadik század elejének az a kulturális élete és drámája és öröme, ami itt el fog hangzani.”

A koncert a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület egyik szakosztálya, a Hang Klasszikus Zenei Társulat szervezésében valósult meg. Németh György, a társulat elnöke zongorán adott elő műveket: „A cél az volt, hogy bemutassuk Lányi Ernő művészetét, amit igazából már ismer a szabadkai közönség, viszont kuriózumnak számít, hogy Csáth Gézának zeneművei vannak, amiket ő írt és ebből is hallhat a közönség.”

Érdekességként a 19. és 20. századforduló Szabadkájának három meghatározó művészéről, hogy mindhárman jó kapcsolatot ápoltak egymással, és gyakran vendégeskedtek is egymásnál. Az ő műveikből hallhatott a közönség szóló darabokat hegedűre, csellóra és nagybőgőre, de vonós kvartettek is megszólaltak, Kosztolányi verseivel színesítve.

Lányi Ernő
Csáth Géza
Kosztolányi Dezső
Szabadka
zongora
zongoraművész
zongorajáték
zongoraverseny
vonósnégyes
Zsiga Pál
Szűcs Dávid
Németh György
Szabadkai Zeneiskola
Garden Quartet
koncert

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.