Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Csillagösvényen – nyelvében él a nemzet

2018.07.25
17:30
2018.07.25
18:06
Forrás
Pannon RTV
Kulturális programokban is bővelkedik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Szerda délután irodalmi fotókiállítás nyílt a tábor sétányán Csillagösvényen – nyelvében él a nemzet címmel.

A Csillagösvényen az erdélyi irodalom tükrét mutatja be a tusványosi Szabadegyetemen. Célja, hogy minél több embernek sugallja, hogy az irodalom nagyon fontos az egyetemes magyarság számára. Másfelől pedig, hogy megismertesse az emberekkel azt, amivel az iskolában már találkoztak, de azóta nem sokat hallottak róla. Csallóközi Zoltán, a magyar Miniszterelnökség főtanácsadója a nem mindennapi kiállítás egyik ötletgazdája.

Csallóközi Zoltán, főtanácsadó, Miniszterelnökség, Magyarország: „A kiállítás maga, a formája, hogy egy kerítésre van felfüggesztve, alapvetően mondhatnánk azt, hogy a 21-ik századnak egy nagyon jó új találmánya. A Nemzeti Múzeumnak a kerítésén is elkezdték, volt ott a történelmi nagyjainkról kiállítás, volt a Gulágról olyan kiállítás, ami szintén ilyen olvasható táblákon jelent meg végig, és hát nem kell azonnal megnézni az egészet. Arra jár, valamit elolvas az ember, valamit megnéz, de mégis egy tanító, közel hozza a kultúrát az emberekhez, közel hozza az irodalmat az emberekhez és talán fölkelti az igényt arra, hogy foglalkozzanak, törődjenek vele.”

A Duna Médiaszolgáltatónak az a célja, hogy a televíziós, rádiós és internetes platformokon túl a magyar kultúrát az utcára is kivigye – mondta a kiállítás másik szervezője, Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke: „Aki ezeket a képeket látja, akik olvassák ezeket az idézeteket, azok talán az általános iskolai irodalom órán túl soha nem találkoztak irodalommal, és a magyar irodalom kincsestár a nemzet számára.”

Torockón, a Duna napokon ezt a kiállítást a Duna Médiaszolgáltató bemutatta és ennek olyan híre lett, hogy a tusványosi szervezők is befogadták.

A Tusnádfürdőn bemutatott kiállítás 20 erdélyi születésű író és költő egy-egy idézetét illetve arcképét mutatja be. A kiállítás szeptemberben valószínűleg Szabadkára is elköltözik, és ott kiegészül vajdasági magyar születésű írók és költők idézeteivel illetve fényképeivel.

Csillagösvényen
Tusványos
Csallóközi Zoltán
Balogh László

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.