Ugrás a tartalomra

Csillagrege – Advent a Kárpát-medencében

2022.12.08
12:47
2022.12.08
20:50
Forrás
Pannon RTV
Interaktív könyvbemutatót tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban.

Balatoni Kata Csillagrege – Advent a Kárpát-medencében című könyvének interaktív könyvbemutatóját tartották tegnap a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett rendezvényen mintegy 100 kisgyermek, pedagógus és szülő vett részt.

Balatoni Kata Csillagrege - Advent a Kárpát-medencében című könyve az idei évben jelent meg. A szerző művét egy 21 állomásos magyarországi, felvidéki, erdélyi és vajdasági turné keretében e hetekben mutatja be a közönségnek. A vajdasági könyvbemutató helyszíne a zombori Magyar Polgári Kaszinó díszterme volt.

Balatoni Kata, neveléstudományi szakember: "Ez az idei évben jelent meg. Egy többéves kutatómunka előzte meg, és a Kárpát-medence advent örökségét gyűjtöttem össze, tehát az anyaországból, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről találhatók benne dalok, mondókák és köszöntők. Ezeknek a közös találkozóknak az a célja, hogy a könyv lapjain szereplő kincseket együtt életre keltsük, és a magyar örökségünket ezáltal is megéljük. Én nagyon-nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezzel a könyvvel is egy olyan értéket adjunk a családoknak és intézményeknek, ami mentén olyan élményekhez juthatnak a gyerekek, ami egész életük során elkíséri őket, és valóban táptalajként, támaszként és nagyon-nagyon jelentős útravalóként funkcionál majd az életükben."

A könyvbemutatóra Nyugat-Bácska magyarlakta települései mellett Zentáról, Topolyáról, Kishegyesről és Zentagunarasról is érkeztek gyermekek, pedagógusok és szülők. A résztvevőket De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke üdvözölte.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke: "Balatoni Kata magyarországi néptáncpedagógus, neveléstudomány-kutató, egyetemi tanár, akinek a nevéhez fűződik az Így tedd rá! – mozgalom, hiszen ő egy elméletet állított föl, egy módszertant, mely valójában a hagyományos népi kultúrára épül, de ugyanakkor beiktatta a modern oktatás elvébe, így hát a korszerű oktatásban is, mindennapjainkban nagyon aktuális. Nagyon örülünk, hogy Balatoni Kata Vajdaságba is eljut, és hogy valójában minket választott, hiszen vele együttműködő kapcsolatunk van Balatoni Katával illetve az Így tedd rá! szervezettel, és úgy gondoltuk, hogy most, ez alkalommal nyugat-bácskai lakosokat, diákokat, családokat örvendeztetjük meg ezzel a programmal."

A könyv címe, Csillagrege is sokatmondó, hiszen egy csillag volt az, amely 2000 éve az embereknek megmutatta az utat Jézushoz és a szeretethez, a csodaszarvas pedig a magyarságot vezette el a Kárpát-medencébe.

Csillagrege
Advent a Kárpát-medencében
könyvbemutató

Most

08:07, Frissítve: 08:52

Napos, de hűvös idő

A 0 és 2 fok közötti délelőtti értékek után, a délután folyamán 11 fokig is felmelegedhet a levegő.

Népszerű

Álommunka, álombér?

Egyetlen napot sem kell várniuk, hogy munkát kapjanak, a fizetésük pedig több mint 200 ezer dinár is lehet. A felmérések szerint jelenleg a gépészmérnökök a legkeresettebbek a szerbiai munkaerőpiacon.