Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Csipkekiállítás nyílt a Szabadkai Városi Múzeumban

2018-08-17
15:16
2018-08-17
16:43
Forrás
Pannon RTV
A hungarikumnak számító Halasi csipke az évek folyamán méltó vetélytársává vált a világhírű brüsszeli és velencei csipkének - hangzott el a kiállításmegnyitón. Másfél hónapig látogatható a tárlat.
Városi Múzeum épület

A Szabadkai Városi Múzeum mint befogadó intézmény vett részt a kiállítás megvalósításában. Hulló István, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „Korábban is volt egy nagyon jól sikerült projekt, amely a Thorma János Múzeum és a Szabadkai Városi Múzeum között öt évvel ezelőtt zajlott, és én gondolom, hogy szinte magától értetődő, természetes folytatása ez a kiállítás annak az előző projektnek.”

Más csipkékkel ellentétben a halasi csipkét nem horgolják, hanem varrják. Bár több mint 115 éves a technika, a csipkék mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, amelyekben a hagyomány a jelenkor értékeivel társul. Szécsiné Rédei Éva, igazgató, Csipkeház, Kiskunhalas, Magyarország: „A halasi csipke az elmúlt évben ünnepelte a 115 éves évfordulóját. 1902 óta létezik a halasi csipke, azóta folyamatosan működik a manufaktúránk Kiskunhalason, jelenleg 10 csipkevarrónk varrja a csipkét. Varrni kizárólag a halasi Csipkeházban lehet megtanulni az idősebb kollégáktól.”

A kiállítást Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere nyitotta meg. Az eseményen többek között részt vett a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke, és Kiskunhalas polgármestere is.

Horvát Tímea beszél

A kiállítás megnyitója után a kézimunka szerelmesei megnézhették, hogyan készül a hagyományos halasi csipke.

A magyarországi Kiskunhalason található Csipkeház népi iparművészeinek munkáiból készült kiállítás szeptember végéig tekinthető meg 10 és 18 óra között a Szabadkai Városi Múzeumban.

csipke
halasi
kiállítás
Szabadka
múzeum
Horvát Tímea

Most

22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.