Ugrás a tartalomra

Csodás kézimunkákat állítottak ki Topolyán

2018.06.13
08:25
2018.06.13
17:40
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunkacsoportjának kiállításával elkezdődött a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál Topolyán.

 kézimunka-kiállítást a moziterem előcsarnokában nyitottak meg kedden este.

Kalotaszegi dallamokkal nyílt meg a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál. Szebbnél-szebb kézimunkákat hozott el a kiállításra a topolyai Tulipán Kézimunkacsoport, amely hét éve tevékenykedik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ berkeiben.

Dávid Margit, vezető, Tulipán Kézimunkacsoport: „Többfajta technikájú mintákat csinálunk, ami richeliős, fehérhímzés, szabadrajzú, keresztöltés, gömöri hímzés, matyó hímzés, tehát sokféle, quilling képeket csinálunk, kosarakat csinálunk, rózsacsokrokat csinálunk, csuhémunkákat csinálunk, nemezelünk.”

A szokáshoz híven a csoport idén is vendégül lát egy környékbeli kézimunkacsoportot, ebben az évben a bajsai Fürge Ujjak csoportját, akik kalocsai és matyóhímzéseket hoztak a kiállításra.

Belada Piroska, tag, Fürge Ujjak Kézimunkacsoport, Bajsa: „Megtisztelve éreztük magunkat, amikor a Tulipánosok meghívtak bennünket, a mi csoportunk egy kis csoport, nyolc-tíz ember, az aki aktív, de minden héten összejövünk, csináljuk a dolgunkat és igyekezünk újabb és újabb dolgokat megpróbálni.”

A Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál célja, hogy összefogja a környékbeli hagyományokat, értékeket egy rendezvénysorozaton belül.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ: „Nemcsak az évadzáró műsor keretében mutatkoznak be a környékbeli táncegyüttesek, zenekarok vagy énekcsoportok, hanem egy családi nappal is kibővítettük a rendezvénysorozatunkat, azzal a céllal, hogy önfeledt szórakozásra, önmagunk szórakoztatására és mindannyiunk szórakoztatására egy kellemes napot töltsünk együtt, főzőversennyel, kézműves foglalkozással.”

A kézimunka kiállítás szombatig tekinthető meg hétköznapokon 9 és 19 óra között, az utolsó napon délig. A művelődési központ évadzáróját pénteken 19:30-tól a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában tartják, valamint június 23-án, szombaton a topolyai vásártéren szervezik meg a családi napot.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.