Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Csodás kézimunkákat állítottak ki Topolyán

2018-06-13
08:25
2018-06-13
17:40
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunkacsoportjának kiállításával elkezdődött a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál Topolyán.

 kézimunka-kiállítást a moziterem előcsarnokában nyitottak meg kedden este.

Kalotaszegi dallamokkal nyílt meg a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál. Szebbnél-szebb kézimunkákat hozott el a kiállításra a topolyai Tulipán Kézimunkacsoport, amely hét éve tevékenykedik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ berkeiben.

Dávid Margit, vezető, Tulipán Kézimunkacsoport: „Többfajta technikájú mintákat csinálunk, ami richeliős, fehérhímzés, szabadrajzú, keresztöltés, gömöri hímzés, matyó hímzés, tehát sokféle, quilling képeket csinálunk, kosarakat csinálunk, rózsacsokrokat csinálunk, csuhémunkákat csinálunk, nemezelünk.”

A szokáshoz híven a csoport idén is vendégül lát egy környékbeli kézimunkacsoportot, ebben az évben a bajsai Fürge Ujjak csoportját, akik kalocsai és matyóhímzéseket hoztak a kiállításra.

Belada Piroska, tag, Fürge Ujjak Kézimunkacsoport, Bajsa: „Megtisztelve éreztük magunkat, amikor a Tulipánosok meghívtak bennünket, a mi csoportunk egy kis csoport, nyolc-tíz ember, az aki aktív, de minden héten összejövünk, csináljuk a dolgunkat és igyekezünk újabb és újabb dolgokat megpróbálni.”

A Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál célja, hogy összefogja a környékbeli hagyományokat, értékeket egy rendezvénysorozaton belül.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ: „Nemcsak az évadzáró műsor keretében mutatkoznak be a környékbeli táncegyüttesek, zenekarok vagy énekcsoportok, hanem egy családi nappal is kibővítettük a rendezvénysorozatunkat, azzal a céllal, hogy önfeledt szórakozásra, önmagunk szórakoztatására és mindannyiunk szórakoztatására egy kellemes napot töltsünk együtt, főzőversennyel, kézműves foglalkozással.”

A kézimunka kiállítás szombatig tekinthető meg hétköznapokon 9 és 19 óra között, az utolsó napon délig. A művelődési központ évadzáróját pénteken 19:30-tól a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában tartják, valamint június 23-án, szombaton a topolyai vásártéren szervezik meg a családi napot.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.