Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Csodás kézimunkákat állítottak ki Topolyán

2018-06-13
08:25
2018-06-13
17:40
Forrás
Pannon RTV
A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Tulipán kézimunkacsoportjának kiállításával elkezdődött a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál Topolyán.

 kézimunka-kiállítást a moziterem előcsarnokában nyitottak meg kedden este.

Kalotaszegi dallamokkal nyílt meg a VII. Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál. Szebbnél-szebb kézimunkákat hozott el a kiállításra a topolyai Tulipán Kézimunkacsoport, amely hét éve tevékenykedik a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ berkeiben.

Dávid Margit, vezető, Tulipán Kézimunkacsoport: „Többfajta technikájú mintákat csinálunk, ami richeliős, fehérhímzés, szabadrajzú, keresztöltés, gömöri hímzés, matyó hímzés, tehát sokféle, quilling képeket csinálunk, kosarakat csinálunk, rózsacsokrokat csinálunk, csuhémunkákat csinálunk, nemezelünk.”

A szokáshoz híven a csoport idén is vendégül lát egy környékbeli kézimunkacsoportot, ebben az évben a bajsai Fürge Ujjak csoportját, akik kalocsai és matyóhímzéseket hoztak a kiállításra.

Belada Piroska, tag, Fürge Ujjak Kézimunkacsoport, Bajsa: „Megtisztelve éreztük magunkat, amikor a Tulipánosok meghívtak bennünket, a mi csoportunk egy kis csoport, nyolc-tíz ember, az aki aktív, de minden héten összejövünk, csináljuk a dolgunkat és igyekezünk újabb és újabb dolgokat megpróbálni.”

A Közép-Bácskai Népművészeti Fesztivál célja, hogy összefogja a környékbeli hagyományokat, értékeket egy rendezvénysorozaton belül.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ: „Nemcsak az évadzáró műsor keretében mutatkoznak be a környékbeli táncegyüttesek, zenekarok vagy énekcsoportok, hanem egy családi nappal is kibővítettük a rendezvénysorozatunkat, azzal a céllal, hogy önfeledt szórakozásra, önmagunk szórakoztatására és mindannyiunk szórakoztatására egy kellemes napot töltsünk együtt, főzőversennyel, kézműves foglalkozással.”

A kézimunka kiállítás szombatig tekinthető meg hétköznapokon 9 és 19 óra között, az utolsó napon délig. A művelődési központ évadzáróját pénteken 19:30-tól a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában tartják, valamint június 23-án, szombaton a topolyai vásártéren szervezik meg a családi napot.

Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

Most

23:00, Frissítve: 23:07

Az Opel is manipulált a károsanyag-kibocsátással

Elrendelte 96 ezer Opel autó visszahívását pénteken a német közúti közlekedési hatóság a Volkswagen csoport dízelbotrányában leleplezett visszaéléshez hasonló károsanyag-kibocsátási manipuláció miatt.
20:24, Frissítve: 20:53

Mintegy ezer ösztöndíjasa van az MNT-nek

A 2018/19-es tanévre 228 kezdő egyetemistával és főiskolással, valamint 59 demonstrátori ösztöndíjassal írtak alá szerződést az újvidéki Európa Kollégiumban megrendezett ünnepségen.
19:14, Frissítve: 19:21

Civil Piknik a hét végén

A kétnapos összejövetel célja különböző civil gyakorlatok bemutatása, megvitatása, egymás munkájának megismerése, új kapcsolatok kiépítése. Az idei rendezvény témája: A közösség segítő ereje.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.