Ugrás a tartalomra

Csókán filmet vetítettek a magyar kultúra napja alkalmából

2022.01.22
12:14
2022.01.22
16:35
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság kincsének őrzői című alkotást láthatta a nagyérdemű.

Csókán is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról. Tegnap este, a helyi Művelődési és Oktatási Központ szervezésében a színházteremben filmvetítést tartottak.

A magyar himnusz nyitotta meg a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepi műsort Csókán. A himnuszt a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfi kórusa adta elő. Kónya Sándor, néprajzkutató: „Számunkra a magyar kultúra napja nagyon fontos, mert ma már tudjuk azt is, hogy Kárpát-medence szerte, ahol csak magyarok élnek, mindenhol megemlékeznek erről a napról. Engem nagy örömmel tölt el az a tény, hogy a Csókai Művelődési és Oktatási Központ ezt a filmet tűzte műsorára, a Vajdaság kincseinek őrzőit, mert olyan emberek előtt tiszteleg ez a film, akiknek nagyon sokat köszönhetünk, kultúránk, hagyományaink megőrzése terén.”

Dr. Burány Béláról, Bodor Anikóról és a Szőllősy Vágó házaspárról szól a másfél órás dokumentumfilm. 2021-ben készült az MNT támogatásával, Lavro Ferenc rendezésében. Kobrehel Éva, igazgató, Csókai Művelődési és Oktatási Központ: „Ami a közeljövőt illeti, intézményünk mindig is nagy hangsúlyt fektetett annak, hogy a magyar kultúrát és hagyományait tovább vigye. Ennek tükrében idén is, természetesen a járványügyi helyzettel összhangban nagyon sok rendezvényt szervezünk.”

A filmet egyébként először Zentán mutatták be, Csóka a harmadik település, ahol látható volt az alkotás.

magyar kultúra napja
Kónya Sándor
Kobrehel Éva

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.