Ugrás a tartalomra

Csorba Béla munkásságát méltatták Temerinben

2021.01.22
17:19
2021.01.22
17:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napja alkalmából a helyi tájházban tartottak műsort.

Csorba Béla néprajzkutató munkásságát méltatták a magyar kultúra napján a temerini tájházban. Az ünnepelt nevéhez főződik a település helytörténetének kutatása, folklórjának gyűjtése és publikálása. Az 1944–1945-ös délvidéki vérengzések egyik első kutatója.

Publicista, tanár, politikus, költő egy személyben. Az ünnepelt elmondta, beérni látszik az a termés, amelyet évtizedekkel ezelőtt, ha nem is mi vetettünk el, de megőriztünk, átadtuk a következő nemzedéknek. Csorba Béla, néprajzkutató: „A néprajztudománynak, vagy ahogyan újabban nevezik a kulturális antropológiának, nem ütött a végórája. A társadalomnak számtalan olyan megnyilvánulási formája van amelyeket ezekkel a módszerekkel lehet, kell is és érdemes kutatni. Tulajdonképpen még a klasszikus módszerekkel kutatott rétegei az úgynevezett népi kultúrának még azok sincsenek teljesen kimerítve. Van értelme hozzányúlni.”

Szőke Anna, az esemény szervezője, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke megköszönte a sokéves, sokrétű munkát amelyet Csorba a helyi-, valamint a vajdasági magyarságért tett. Az alkalmi műsort követően bemutatták a Létünk folyóirat Csorba Bélának címzett számát is.

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Kishegyes: „Az első három írás szerzői néprajzosok, politológusok. Vékás János, csodálatosan méltatja az életútját Csorba Bélának, Mák Ferenc, az irodalom tudósunk Magyarországról és Fekete J. József. Ők azok akik jobban az életútját és az irodalmi munkásságát mutatják be.”

A könyvben emellett néprajzi tanulmányok szerepelnek. A nyomtatvány a Fórum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelet meg.

Csorba Béla
magyar kultúra napja
ünnepi műsor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.