Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Csorba Béla munkásságát méltatták Temerinben

2021-01-22
17:19
2021-01-22
17:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napja alkalmából a helyi tájházban tartottak műsort.

Csorba Béla néprajzkutató munkásságát méltatták a magyar kultúra napján a temerini tájházban. Az ünnepelt nevéhez főződik a település helytörténetének kutatása, folklórjának gyűjtése és publikálása. Az 1944–1945-ös délvidéki vérengzések egyik első kutatója.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Publicista, tanár, politikus, költő egy személyben. Az ünnepelt elmondta, beérni látszik az a termés, amelyet évtizedekkel ezelőtt, ha nem is mi vetettünk el, de megőriztünk, átadtuk a következő nemzedéknek. Csorba Béla, néprajzkutató: „A néprajztudománynak, vagy ahogyan újabban nevezik a kulturális antropológiának, nem ütött a végórája. A társadalomnak számtalan olyan megnyilvánulási formája van amelyeket ezekkel a módszerekkel lehet, kell is és érdemes kutatni. Tulajdonképpen még a klasszikus módszerekkel kutatott rétegei az úgynevezett népi kultúrának még azok sincsenek teljesen kimerítve. Van értelme hozzányúlni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szőke Anna, az esemény szervezője, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke megköszönte a sokéves, sokrétű munkát amelyet Csorba a helyi-, valamint a vajdasági magyarságért tett. Az alkalmi műsort követően bemutatták a Létünk folyóirat Csorba Bélának címzett számát is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Kishegyes: „Az első három írás szerzői néprajzosok, politológusok. Vékás János, csodálatosan méltatja az életútját Csorba Bélának, Mák Ferenc, az irodalom tudósunk Magyarországról és Fekete J. József. Ők azok akik jobban az életútját és az irodalmi munkásságát mutatják be.”

A könyvben emellett néprajzi tanulmányok szerepelnek. A nyomtatvány a Fórum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelet meg.

Csorba Béla
magyar kultúra napja
ünnepi műsor

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.