Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Csorba Béla munkásságát méltatták Temerinben

2021.01.22
17:19
2021.01.22
17:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napja alkalmából a helyi tájházban tartottak műsort.

Csorba Béla néprajzkutató munkásságát méltatták a magyar kultúra napján a temerini tájházban. Az ünnepelt nevéhez főződik a település helytörténetének kutatása, folklórjának gyűjtése és publikálása. Az 1944–1945-ös délvidéki vérengzések egyik első kutatója.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Publicista, tanár, politikus, költő egy személyben. Az ünnepelt elmondta, beérni látszik az a termés, amelyet évtizedekkel ezelőtt, ha nem is mi vetettünk el, de megőriztünk, átadtuk a következő nemzedéknek. Csorba Béla, néprajzkutató: „A néprajztudománynak, vagy ahogyan újabban nevezik a kulturális antropológiának, nem ütött a végórája. A társadalomnak számtalan olyan megnyilvánulási formája van amelyeket ezekkel a módszerekkel lehet, kell is és érdemes kutatni. Tulajdonképpen még a klasszikus módszerekkel kutatott rétegei az úgynevezett népi kultúrának még azok sincsenek teljesen kimerítve. Van értelme hozzányúlni.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szőke Anna, az esemény szervezője, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke megköszönte a sokéves, sokrétű munkát amelyet Csorba a helyi-, valamint a vajdasági magyarságért tett. Az alkalmi műsort követően bemutatták a Létünk folyóirat Csorba Bélának címzett számát is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság, Kishegyes: „Az első három írás szerzői néprajzosok, politológusok. Vékás János, csodálatosan méltatja az életútját Csorba Bélának, Mák Ferenc, az irodalom tudósunk Magyarországról és Fekete J. József. Ők azok akik jobban az életútját és az irodalmi munkásságát mutatják be.”

A könyvben emellett néprajzi tanulmányok szerepelnek. A nyomtatvány a Fórum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelet meg.

Csorba Béla
magyar kultúra napja
ünnepi műsor

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű