Ugrás a tartalomra

Csütörtökön adják át a Zentai Magyar Kamaraszínház új termét

2017.10.18
10:52
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Szilágyi Tibor főszereplésével készül a Ha mi holtak feltámadunk című koprodukciós előadás.

Ha mi holtak feltámadunk - ez a címe a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb előadásának, amelyet a budapesti Nemzeti Színházzal és a Soproni Petőfi Színházzal közösen állítottak színpadra. A produkció október 19-ei, csütörtöki ünnepélyes bemutatójával avatják fel a Zentai Magyar Kamaraszínház újonnan kialakított kamaratermét.     

Javában zajlanak a Ha mi holtak feltámadunk című előadás próbái a Zentai Magyar Kamaraszínházban. A darab főszereplőjét, a korosodó Rubek professzort a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor játssza. „Ez egy nagyon komoly feladat, az én pályámon is egy nagyon jelentős és nagyon komoly feladat, pedig én azért nem két hete csinálom ezt. Annál is inkább, mivel – ki fog derülni a néző számára, hogy egy abszolút jelzett térben játsszuk, de életre-halálra komolyan kell reálisan játszani.”

Az előadás alapjául szolgáló művet Henrik Ibsen írta 1899-ben. Az alkotás drámai mű, a lényege szempontjából inkább zord lírai költemény, a művészetért önmagát feláldozó ember tragikus csalódásának a kifejezése. Pataki András, rendező, igazgató, Soproni Petőfi Színház: „Ugye, találunk valamit, amiről azt gondoljuk, hogy fontosabb, mint az élet, és közben az élet maga odalesz, egyszer csak az ember rájön arra, hogy a szeretet, a szeretettel való élet, amit egyébként az ember az alkotásra hivatkozva jellemzően elmulaszt, ez egyet jelent, felér egy feltámadással.”

Az előadás egyik különlegessége, hogy három színház, a budapesti Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában jött létre. Wischer Johann-nak, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatójának igen nagy élményt jelent a Szilágyi Tiborral való közös munka. Wischer Johann, igazgató, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Nemcsak az a néhány perc, amit együtt töltünk a színpadon – és nagyon jó partnerként említhetem –, hanem az a munkafolyamat is, amikor várjuk egymást a próbán, várom a saját jelenetemet, nézem, hogy ő hogy próbál, akkor is rengeteg apróságot les el az ember a nagy mesterektől.”

A Ha mi holtak feltámadunk című előadást a bemutatót követően október 20-án és 21-én, illetve 26-án, 27-én, 28-án és 29-én is láthatja a közönség a Zentai Magyar Kamaraszínházban. A darab soproni bemutatóját november 3-án tartják, a budapesti Nemzeti Színház pedig a tervek szerint a tavasz folyamán tűzi majd műsorára az előadást.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Nemzeti Színház
Soproni Petőfi Színház
Ha mi holtak feltámadunk

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.