Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Dalokkal és versekkel emlékeztek meg március 15. hőseiről Újvidéken

2019-03-19
15:30
2019-03-19
19:15
Forrás
Pannon RTV
A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub tagjai az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Újvidéken.

A megemlékezésen a március 15. eseményekről Törőcsik Rozália, az egyesület elnökségi tagja tartott történelmi beszámolót. Fésűs Mária dalokat énekelt, a lektorként is dolgozó Botka Andrea pedig Ábrányi Emil: Él a magyar, valamint Juhász Gyula: Március idusára című versét szavalta el.

Botka Andrea, mesterhallgató, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, Újvidéki Egyetem: „Visszaadják a kornak a hangulatát. Bennük van minden gondolat, ami az akkori kor hangulatát leírja.”

A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub 2011-ben alakult. Feladatai közé elsősorban az anyanyelvápolást, illetve az olvasás szeretetének népszerűsítését sorolják.

Tóth Bátori Erzsébet, titkár, alapító tag, Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub: „Tizenöten, húszan tevékenykedünk. Lektortalálkozókat, nyelvi kurzusokat is szervezünk. Szabadkán a könyvtárban többször vendégelőadók is voltak Magyarországról. Nagyon sokrétű tevékenységünk van. Egy picit az igények is alakítják a tevékenységi kört.”

Ragaszkodnunk kell a szülőföldünkhöz, az anyanyelvünkhöz, illetve a hagyományaink ápolásához – mondta el az ünnepi rendezvényen Erdődi Edvina. A Magyar Nemzeti Tanács alelnöke szerint ezen a téren az egyesület kiemelkedő tevékenységet végez.

Erdődi Edvina, alelnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A Kossa János Nyelvművelő Egyesületnek és Olvasóklubnak kiemelt célja, hogy anyanyelvünket minél igényesebben használjuk. Emellett pedig a fiatalok felkarolása is. Én úgy látom jó úton járnak.”

Az ünnepi műsor végén az egybegyűltek közösen énekelték Petőfi Sándor: Távolból című versét.

1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

22:43, Frissítve: 22:48

Ezüstérmes a kardozó Szatmári András

A budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság csütörtöki fináléjában a dél-koreai Oh Szang Uk 15-12-re győzött, ezzel övé lett az aranyérem.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.