Ugrás a tartalomra

Deák Ferenc, az Ittabei Téli Találkozók kezdeményezője

2023.03.19
09:27
2023.03.19
17:16
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Magyarittabén tegnap este megtartották a 40. Téli Találkozók művelődési rendezvénysorozat zárórendezvényét. Leleplezték Deák Ferenc író emléktábláját a művelődési otthon színháztermében.

Deák Ferenc ugyan elkerült Ittaberől, de a szülőhelye iránti kötődése mindvégig megmaradt. Ő volt a kezdeményezője az Ittabei Téli Találkozóknak. Deák Ferenc, az Ittabei Téli Találkozók megálmodója

A Téli Találkozókat 1976-ban indították útjára. Csak a járvány idején és a kultúrotthon felújítása miatt szünetelt a megtartása. A negyvenéves jubileum alkalom a visszatekintésre is.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé: „A köszönőlevelek kiosztása után pedig sorra kerül Deák Ferenc emléktáblájának leleplezése. A kultúrotthonunk 2021 óta Deák Ferenc nevét viseli. De most elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy egy méltó emléktáblát is állítsunk Deák Ferenc falunk szülöttjének, aki a kezdeményezője is volt ennek az Ittabei Téli Találkozóknak.”

Az emléktáblát Kerekes József és Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke leplezték le.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Példaértékű, ami ma itt, Magyarittabén történik. Hiszen Deák Ferencre emlékeznek, aki gyakorlatilag elindította ezt a folyamatot, ezt a kulturális rendezvényt. Meg kell becsülni, meg kell őrizni azokat az eseményeket, azokat a rendezvényeket, amelyek ilyen múltra tekintenek vissza. Nem sok olyan egyesületünk van, amely el tudja mondani azt, hogy a rendezvényeit folyamatosan meg tudta szervezni akár negyven éven át. Ez egy rendkívül szép jubileum.”

A múlt század hetvenes éveiben elsőként Magyarittabén született meg az ötlet, hogy a téli estékre tartalmas szórakozást nyújtsanak a falusi embereknek. A falu szülöttéhez Deák Ferenc íróhoz fordultak.

Juhász Sándor, Magyarittabé: „Deák Ferenc személyes jó barátom volt. Nagyon jól ismertük egymást. Ugyanis 1974-ben lettem a helyi közösség tanácsának az elnöke, és akkor, abban az időben, még volt helyi járulék, a faluban volt pénz. Akkor sok mindent terveztünk, nagyon aktívan dolgoztunk. Felvetődött a kultúrának a kérdése is, ugyanis a művelődési házunk megvolt. De nem nagyon volt tartalom. Nem volt élet benne.”

Az ittabéiek mindig várják a Téli Találkozókat és - bár megfogyatkozva is - ragaszkodnak ahhoz, hogy fennmaradjon Bánát leghosszabb múltú művelődési rendezvénysorozata.

Patai Attila, Magyarittabé: „Aki itt maradt, az nagyon örül. Gondolom, hogy nagyon fontos azoknak az embereknek, akik itt maradtak a falunkban, hogy meg tudnak egy kicsit feledkezni a mindennapi problémákról. Esetleg egy valami új előadást tud látni, amit idáig nem látott. Gondolom, hogy ezt a továbbiakban is folytatni kell, és akkor az utódainknak átadni.”

A záróműsorban mindig a helyi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület tagjai, a diákok és óvodások lépnek fel.

Boros Beáta, elnök, Búzavirág Hagyományápoló Egyesület, Magyarittabé: „A covid megtette a magáét, és így nem tudtunk szerepelni ezen a rendezvénysorozaton. Sőt volt év is, hogy kimaradt. De visszanézve, mindig lelkesen, ez a „csipet-csapat”, a falu, amelyikben fogytán van már a népség, mindig lelkesen készültünk erre a rendezvényre, mert ez a legfontosabb rendezvényünk.”

Amikor megkezdték a Téli Találkozókat Magyarittabének 1800 lakosa volt, jelenleg hétszázan élnek a faluban. Ezért is dicséretre méltó a rendezvényhez való ragaszkodásuk.

Ittabei Téli Találkozók
Deák Ferenc
emléktábla

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.
14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.