Ugrás a tartalomra

Délvidéki muzsika zengett a temerini színházteremben

2019.01.27
09:51
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A fiatal népzenészek és énekesek Vajdaság egyik legkiemelkedőbb népzenekutatója, Bodor Anikó tiszteletére álltak színpadra.

A népzenei szemle résztvevői megtekinthették A délvidéki népzenekutatás úttörői elnevezésű kiállítást is, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mutatott be Temerinben.

A temerini színházterem előcsarnokában kiállított pannók Bodor Anikó és Kiss Lajos vajdasági népzenekutatók munkásságát mutatták be azoknak, akik az 5. Zengő Délvidék népzenei szemlére érkeztek. A rendezvényre több mint 100 zenész és énekes nevezett be Vajdaság hat településéről.

A szemlén olyan jellegzetességek szólaltak meg a vajdasági népi hagyatékból, mint a muzslyai sánta citerázás, de a tamburazenekarok is kiválóan teljesítettek. Resócki Rolland, népzenész, Ada: „Törekedni kell arra, hogy az eredeti, meglevő tamburás felvételeket meghallgassuk, megtanuljuk, és ezeket csak így szabad továbbadni. Ha valaki nem így adja tovább, akkor az óriásit hibázik, és ez hatalmas felelősséggel jár.”

A zenekarok, énekegyüttesek és szólisták munkáját Bodor Anikó népzenekutató gyűjtőtársai, Németh István és Borsi Ferenc minősítették. Borsi Ferenc, zsűritag, a Magyar Kultúra Lovagja, Budapest: „Az átlagszínvonal tényleg nagyon magas. Látszik, hogy tudatos, kemény munkával készül a fiatal nemzedék, ugyanis a szemlén az ifjúság lett megszólítva.”

A rendezvény azoknak a fiataloknak ad bemutatkozási lehetőséget, akik a Középiskolások Népzenei Vetélkedője után is aktívan dolgoznak. Szabó Gabriella, szervező, Temerin: „Célunk, hogy érezzék, hogy valóban fontosak ők is, és az is, amit csinálnak. Lényeges, hogy a saját zenei világukat, hagyományukat szólaltassák meg és vigyék színpadra. Az is fontos, hogy utána együtt lehessenek.”

A népzenei szemlét a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület a Magyar Kultúra napja alkalmából szervezte meg. A rendezvényt a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Zengő Délvidék
Temerin
magyar kultúra napja
Bodor Anikó
népzenei szemle
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.