Ugrás a tartalomra

A Desiré fesztiválon bemutatták a What is Europe? előadást (videó)

2016.11.19
03:43
A Desiré fesztivál negyedik napján, pénteken mutatták be Urbán András rendezésében a What is Europe? című előadást, a szarajevói Mess Színpad előadásában
A Desiré fesztivál negyedik napján, pénteken mutatták be Urbán András rendezésében a What is Europe? című előadást, a szarajevói Mess Színpad előadásában. Az előadás Végel László Bűnhődés című naplóregényének motívumai alapján készült. Urbán András nem először rendez Végel műből színházi előadást. A What is Europe? című darab a Balkánon élő ember identitáskereséséről, a európaiság filozófiai és politikai szembekerüléséről szól. Végel László, író: „Szuverén módon válogatja a motívumokat, szétszedi, újra összerakja, ez egy külön alkotói folyamat. Én Andrásban nagyon bízok, teljesen szabad kezet kap tőlem mindig és mikor megnézem az előadást, akkor látom, hogy nagyon pontosan értette, sokszor jobban, mint én magamat.”



Urbán András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az előadás címét Végel László Mi Jugoszlávia? című esszéje ihlette. „Nyilván mindig ezekben az előadásokban, mint a Neoplantában is más kontextusba kerülnek be mondatok, de ez végül is ugyanaz a gondolat, ugyanaz az eszmeiség van a színpadon, ami végül is a regényben, vagy az esszékben.” Végel László drámáit ezt megelőzően a kilencvenes években állították színpadra Szarajevóban. A Mess színpad társulata egyszeri felállású, a mostani előadás erejéig egy válogatás alkalmával álltak össze.
Urbán András
Végel László

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.