Ugrás a tartalomra

A Desiré keretében láthatja a közönség a Felhő a nadrágban című új előadást

2017.11.22
12:17
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A darabot Kokan Mladenović rendezte, Vlagyimir Majakovszkij orosz költő poémája nyomán.

Új előadást mutat be Felhő a nadrágban címmel a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A mű komoly társadalmi problémákkal foglalkozik, viszont szerelmi szálakat is tartalmaz.     

Oroszország. Októberi forradalom. A keleti államban nehéz gazdasági helyzet, komoly társadalmi problémák alakultak ki. Vlagyimir Majakovszkij orosz költőt az akkori események különösen foglalkoztatták. Az erről szóló verse inspirálta Kokan Mladenović rendezőt, aki a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatával színpadra vitte a Felhő a nadrágban című darabot.

Kucsov Borisz, színész, KDSZ, Szabadka: „A próbafolyamat legelején feltettünk, illetve a rendezővel közösen feltettünk bizonyos kérdéseket magunknak, hogy elsősorban mit jelent számunkra a forradalom, kell-e ma forradalmat csinálni, ha kell, akkor hogyan és milyen módszerekkel lehetséges, és egyáltalán mit jelent a forradalom mint olyan. Ezek a kérdések mentén választottunk ki nagyon fontos témákat, nagyon fontos problémákat, a mai társadalomban égetően fontos témákat, illetve ebben a mai országban, ahol élünk, és ezeket az improvizációkon keresztül elkezdtünk feldolgozni.”

Amellett, hogy a jelenetek egyfajta elrajzolt világban játszódnak és kicsit szatirikusan beszélnek a színpadon megjelenő problémákról, igyekeztek szellemes módon feldolgozni azokat, illetve egy szerelmi szál is beékelődik a darabba.

Béres Márta, színész, KDSZ, Szabadka: „Tulajdonképpen ez egy szerelmi történet. És aki szereti a melodrámát, szereti az olyan történeteket, ahol úgy megy ki a színházból, hogy vidám lesz, és azt érzi, hogy másnap kedve van felkelni, annak ezt az előadást melegen ajánlom.”

Majakovszkij tíz tézist írt a forradalomról, amely miatt börtönbe is zárták. Az akkori társadalmi problémák ma is léteznek, csak nincs forradalom - mondta Kokan Mladenović rendező. „A forradalomról szóló tíz tézise egy társadalomról, egy válságról szól, egy társadalomról, amely vágyakozik a változás iránt, de a változás nem történik meg. Ez természetesen elviselhetetlen, emlékeztet egy országra, amelyben élünk, és arra, hogy miért nincs jelentős változás, amely kiválthatna egy forradalmat, hogy miért nincs lehetőség egy forradalomra, ez az, amivel ez az előadás foglalkozik.”

A mű a Kosztolányi Dezső Színház rendes előadása, azonban a Desiré színházi fesztivál keretében november 25-én, szombaton este fél 10-kor mutatják be. A reprízt december 6-án este fél 8-kor tekinthetik meg az érdeklődők. 

KDSZ
Felhő a nadrágban
Desiré

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.