Ugrás a tartalomra

Diákszínjátszó találkozó volt Bácskossuthfalván

2018.04.24
13:57
2018.04.24
18:12
Forrás
Pannon RTV
Diákszínjátszó találkozót tartottak ma Bácskossuthfalván, több mint száz általános iskolás részvételével.

A színház nézőtere is megtelt gyerekekkel, árgus szemekkel figyelték egymás produkcióit. A zsűri szerint az utóbbi években rendkívül magas színvonalat ért el a vajdasági magyar diákszínjátszás.

Ötödik alkalommal rendeztek diákszínjátszó találkozót a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola szervezésében. Tíz színjátszó csoportot hívtak meg Vajdaságból. Olyanokat, akikkel a bácskossuthfalviak az év folyamán együttműködnek, tehát ez a történet oda-vissza működik. Ahol a bácskossuthfalviak vendégszerepelnek, azok jönnek el ide, erre a találkozóra.

A Topolyai Művelődési Ház Mosolycsaló Bábcsoportja a Doja című, a cigányság életét bemutató előadást állította színpadra. Pletikoszity Martin egy cigány fiú szerepébe bújt. A mese arról szól, hogy a nyomorban élő cigányokért eljön Doja, a cigány tündér: „Elvisz minket egy országba, ahol boldogan élünk, de aztán olyasmi történik, amitől megrémülünk és észrevesszük, hogy hiányzik nekünk a régi életünk, a vándorlás meg az ilyesmik. És megkérjük a cigány tündért, hogy vigyen vissza minket, de túl sok holmit viszünk magunkkal, és lepotyogunk.”

A bácskossuthfalvi Diákszínjátszó Találkozó elsődleges célja nem a verseny, hanem a barátkozás - emelte ki a Crnkovity Gábor, a szervező, Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója: „Oda-vissza történik a barátság, a barátkozás, tehát ahova minket meghívnak, azokat mi is meghívjuk ide. A versenyjelleg abból adódik, hogy szerettük volna, hogy legyen egy kis izgalom benne! És ebből kifolyólag hívtunk szakmai zsűrit.”

Lőrinc Tímea azt mondta: az előadásokban szereplő gyerekek közül sokan most kóstoltak bele először a színjátszásba. Ehhez képest rendkívül színvonalasra sikerültek a darabok: „Borzasztó erős Vajdaságban eleve az amatőr színjátszás, és mivel, ami egy külön öröm, hogy a diákszínjátszók is jelentkeznek ezekre a versenyekre és nem olyan régen zajlott a KSZFV Zentán, hogy Vajdaság különböző pontjaiban, de nagyon aktívan vesznek részt a csoportok a vajdasági színjátszóéletben és az, hogy profik segítségét is kapják, ami egy külön pluszt ad ahhoz, hogy minél jobb előadások jöhessenek létre.”

A bácskossuthfalvi ötödik Diákszínjátszó Találkozó szakzsűrije a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Akvarell című előadását találta a legjobbnak, Vörös Imelda rendezésében. Második lett a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákjai által előadott A jó szívű farkas című darab, Nikolić Anton felkészítésében. Harmadik díjat kapott a kispiaci iskola Csillagocskák csoportja A süket király című produkciójáért, a gyerekeket Ózsvár Edit és Kávai Bózsó Ildikó készítette fel. A zsűri különdíjjal jutalmazta a házigazda bácskossuthfalvi Idős Kovács Gyula Általános Iskola Bombások csoportjának A csere című előadását, Tóth György Ibolya felkészítésével.

Az ötödik Diákszínjátszó Találkozó Magyarország Emberi erőforrások Minisztériuma, a bácskossuthfalvi helyi közösség és a Moravicai Értelmiségi Fórum támogatásával valósult meg.

Bácskossuthfalva
diákszínjátszó találkozó

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.