Ugrás a tartalomra

Díjátadó, évzáró ünnepség a Forumban

2017.12.15
10:40
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökön este átadták a Forum Könyvkiadó Intézet elismeréseit: a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Az ünnepség egyben jubileumi évzáró volt.

Pesti Attila építész a közelmúltban próbálta ki magát a kiállításszervezésben. A műtárgyak kiállítási technikáját újabb dimenzióba helyezi. Ő érdemelte ki a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

Pesti Attila: „Engem meglepett, hogy ebből az irányból kaptam a méltatást, ugyanis mindig azt hittem, hogy egy takaros cementgyárért fogom kapni a díjat, ugyanis relatív rövid ideje foglalkozok ezzel a műfajjal, a múzeumi tárlat tervezéssel, és ez külön öröm, hogy máris méltatják a munkámat. Remélem, hogy lesz folytatása is.”

Tarkó János újvidéki festő munkáiban a másságot idézi, ihletét az álmokból és az emberben megbúvó bohócból meríti. A zsüri neki ítélte oda a Forum Képzőművészeti Díjat.
 

Tarkó János: „Egy nagy megtiszteltetés számomra, és persze egy nagy lendületet ad a további munkámra. Meg szeretném köszönni a bírálóbizottságnak, különösen Szombaty Bálintnak, aki egy szép véleményt írt rólam a Magyar Szóban, továbbá Virág Gábornak és a Forumnak is, hogy kiálltak mellettem és esélyt adtak arra, hogy bemutassam a művészetemet.”

Hatvan éves a Forum Könyvkiadó Intézet. Az évtizedek alatt 2513 kiadványt jelentettek meg, csak az idén 33 új címszó, és 5 hangoskönyv látott napvilágot. Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet : „Az évünket arra használtuk elsősorban, hogy emlékezzünk azokra a szerzőkre, szerkesztőkre, munkatársakra, akik részesei voltak ennek a hat évtizedes történetnek. Ezt a jubileumi évet ezzel a nappal szeretnénk lezárni, szintén egy ünnepléssel, úgy gondolom, hogy egy megfelelő alkalmat találtunk rá.”

Az eseményen Hajnal Jenő, az MNT elnöke is részt vett: „Ennek a közösségnek élő közösségi, ugyanakkor egyéni művészi megnyilatkozásai a legmagasabb szinten tudják mindazt felmutatni, ami a magyarság és egyáltalán a világ művészete számára jelentős és fontos lehet.”

Az ünnepi műsorban fellépett Krnács Erika előadóművész és Zsoldos Ervin verséneklő, valamint megnyílt Antal Szilárd újvidéki fotóművész A rejtett város című önálló kiállítása.

fórum
Újvidék

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.