Ugrás a tartalomra

Díjátadó ünnepséggel zárult a vajdasági műkedvelők idei szemléje

2019.04.15
07:44
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap este díjátadó ünnepséggel zárult a vajdasági műkedvelők idei szemléje, amely a kupuszinai színjátszás centenáriumáról marad emlékezetes. Jövőre a szemle házigazdája Szaján lesz.

Véget ért a 10 napig tartó szemle, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. A zsűri több mint 40 díjat osztott ki Bácskertesen.

Három fődíja van az Amatőr Színjátszók Fesztiváljának. Ezek kiosztása volt a vasárnapi záróműsor fő attrakciója.

A Pataki László-díjat a zsűri a kupuszinai színjátszó csoportnak adta a legjobb, hagyományos keretek között megvalósított előadásért, a Tuladunai című darabért. 40-en dolgoztak rajta, és az egész település lakosságának a szívéhez nőtt. Molnár József, rendező, Petőfi Sándor ME, Sturcz József színjátszó csoport, Bácskertes: „Mindenki tudtában van, meg látták, ismerik is a darabot, meg az, hogy a miénk, hogy itt született. Itt játszódott, itt volt a premier, annyira kézzel fogható volt minden. Azért arra nem gondoltam, hogy újra miénk lesz ez a díj. Nagyon örülünk neki.”

Díjat kapott a nagykikindai József Attila Színtársulat is. Ők egy kortárs magyar drámát vittek színre: Székely Csaba Bányavidék trilógiájának második részét, a Bányavakságot. Király Sándor, rendező, Egység ME, József Attila Színtársulat, Nagykikinda: „Ez a bányavidék nagyon hasonlít a mi vidékeinkre, ezek az emberek alkoholmámorban élnek máról holnapra. És itt kovácsolják a saját jövőjüket. Nem látják a holnapot, csak a mai napot, hogy túléljenek ezt a napot.”

A harmadik, Bambach Róbertről elnevezett díjat a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundja kapta, a Semmi című produkció színpadra állításáért. Brestyánszki Boros Rozália, zsűritag: „Tudom, hogy frázis, de nem volt könnyű a zsűri dolga. Mindannyian az adott fődíjakra ugyanazokat az előadásokat jelöltük, de egyikünk sem csak egyet. Mindannyiunknak voltak kedvencei, ezek között kellett eldönteni, hogy kik kapják a fődíjakat.”

Jövőre a szemle házigazdája Szaján lesz.

Kupuszina
Sutus Áron
Molnár József
vajdasági amatőr színjátszók

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.