Ugrás a tartalomra

A Dohány utcától a Broadwayig Szabadkán

2017.09.14
23:27
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A Dohány utcától a Broadwayig címmel kántorkoncertet tartottak a Szabadkai Városháza dísztermében. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Szabadkai Zsidó Hitközség támogatásával jött létre.

Ismét hatalmas érdeklődés övezte a szabadkai kántorkoncertet. Nógrádi Gergely operaénekesként kezdte. Huszonévesen indult karrierje, három év alatt tizenöt főszerepet énekelt világszerte. A budai Frankel Leó utcai Zsinagóga kántorát 2015-ben Európa kántorhangjává választották, majd 2016-ban amerikai koncertturnéja során megkapta a Zsidó Pavarotti kitüntetést. Nógrádi Gergely szerint egy-egy kántorkoncert mindig különleges hangulattal bír. Nógrádi Gergely, kántor, Budapest: „A kántorok valamikor a 20. században kimerészkedtek a zsinagógák falain kívülre és elkezdtek szupersztárrá válni. A világ nagy koncerttermeiben léptek fel és a liturgiát, amit addig csak szűk körben hallhattak az emberek, megismertek a nagy koncerttermek látogatói.”

Fellegi Balázs basszus- és basszbariton szerepeket énekel. Az operairodalom jelentős szerepei mellett klezmer, a jiddis dalok, az etno-, a dzsessz- és a blueszene műfajában is kipróbálta magát. Szerinte Szabadkán mindig különleges érzés énekelni. Fellegi Balázs, operaénekes: „Mindig más műsorral készülünk, igyekszünk olyasmivel szórakoztatni és meglepni a közönséget, amit tavaly és tavalyelőtt nem halhattak. Ugyanakkor nagy öröm látni a szabadkai zsinagóga újjáépítését.”

A kántorkoncertet az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében szervezték meg. Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke azt mondta, a rendezvénysorozat megrendezésének legfontosabb szempontja a minőségi kultúra terjesztése. Szabados Róbert elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál relatív újdonság, most harmadízben került megrendezésre. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál olyan elgondolásból indult, hogy a zsidó kultúrát ki kell vinni a zsidó hitközség falain kívülre is.”

A koncert Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatásával került megrendezésre. Babity János, szabadkai főkonzul, Magyarország: „Igyekszünk ezt egy olyan hagyománnyá tenni, amelynek remélem, még sok éven keresztül lesz folytatása. Amikor először a magyar IHRA-elnökség, tehát a holokausztelnökség évében programokat rendeztünk, akkor négy programunk közül kettő vidám, zenés, táncos, zsidó kultúrát bemutató program volt. Úgy gondoltuk, hogy az üzenet a jövőnek kell, hogy szóljon, hogy Vajdaságban és Magyarországon van zsidó kultúra, ami él és virágzik.”

A harmadik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál számos egyéb programmal várja az érdeklődőket egész héten.

Szabadka
főkonzulátus
zsidó Hitközség

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.