Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A doni tragédiáról a KDSZ-ben

2021.10.28
14:15
2021.10.28
16:16
Forrás
Pannon RTV
Tegnap este mutatták be Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkcióját a Kosztolányi Dezső Színházban.

A Sors-kanyar című zenés-táncos előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készült.

A doni tragédiát feldolgozó előadás két szorosan egybefonódó szálon fut a zenés-táncos produkcióban. Az előadás egyrészt a doni tragédia történeti adathalmaza, másrészt Dajka Margit és Lajtos Árpád házasságának története.

Andrási Attila, a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház: „Dajka Margitnak a férje katonatiszt volt. Ott ismerkedtek meg. A művészek minden hadviselő félnél kijártak a frontra, enyhíteni azon a szorongáson, azon a hangulaton, ami egy háborúval velejár.”

Pannon RTV

A Don-kanyart délvidéki magyarok is megjárták, hazatérésüket követően pedig a tragédiáról sosem beszélhettek - emlékeztetett Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ezeket a sebeket kell gyógyítani. Ilyen előadásokkal bemutatni mindazt, hogy emberi sorsokból bontakozott ki egy nemzet sorsa és tragikus eseménye is, hogy közben egyszer csak kezdjük érezni, hogy a sebek gyógyulnak. Az emlékezet pedig, akárcsak ez a színházi előadás is arról szól, hogy nem feledjük azokat a hősöket, akik ott életüket adták a hazáért.”

Pannon RTV

A Sors-kanyar című zenés-táncos előadást Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színész rendezte: „Egy egész évnyi munka áll mögöttünk. Tudni kell, hogy történészek, a Honvédelmi Minisztérium munkatársai és levéltárak álltak a rendelkezésünkre. Több ezer átolvasása, tanulmányozása után jutottunk egy olyan dramaturgiai sűrítményhez, amiből ez a dolog megszülethetett.”

A Don-kanyarban harcoló katonákról szóló emlékelőadást november 6-án Budapesten is bemutatják.

KDSZ
Kosztolányi Dezső Színház
Sors-kanyar
Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.