Ugrás a tartalomra

A doni tragédiáról a KDSZ-ben

2021.10.28
14:15
2021.10.28
16:16
Forrás
Pannon RTV
Tegnap este mutatták be Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkcióját a Kosztolányi Dezső Színházban.

A Sors-kanyar című zenés-táncos előadás a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából készült.

A doni tragédiát feldolgozó előadás két szorosan egybefonódó szálon fut a zenés-táncos produkcióban. Az előadás egyrészt a doni tragédia történeti adathalmaza, másrészt Dajka Margit és Lajtos Árpád házasságának története.

Andrási Attila, a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház: „Dajka Margitnak a férje katonatiszt volt. Ott ismerkedtek meg. A művészek minden hadviselő félnél kijártak a frontra, enyhíteni azon a szorongáson, azon a hangulaton, ami egy háborúval velejár.”

A Don-kanyart délvidéki magyarok is megjárták, hazatérésüket követően pedig a tragédiáról sosem beszélhettek - emlékeztetett Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Ezeket a sebeket kell gyógyítani. Ilyen előadásokkal bemutatni mindazt, hogy emberi sorsokból bontakozott ki egy nemzet sorsa és tragikus eseménye is, hogy közben egyszer csak kezdjük érezni, hogy a sebek gyógyulnak. Az emlékezet pedig, akárcsak ez a színházi előadás is arról szól, hogy nem feledjük azokat a hősöket, akik ott életüket adták a hazáért.”

A Sors-kanyar című zenés-táncos előadást Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színész rendezte: „Egy egész évnyi munka áll mögöttünk. Tudni kell, hogy történészek, a Honvédelmi Minisztérium munkatársai és levéltárak álltak a rendelkezésünkre. Több ezer átolvasása, tanulmányozása után jutottunk egy olyan dramaturgiai sűrítményhez, amiből ez a dolog megszülethetett.”

A Don-kanyarban harcoló katonákról szóló emlékelőadást november 6-án Budapesten is bemutatják.

KDSZ
Kosztolányi Dezső Színház
Sors-kanyar
Magyar Nemzeti Tanács

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.