Ugrás a tartalomra

Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen (videó)

2016.11.27
15:28
2017.10.13
12:14
20. alkalommal szervezték meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót Bácsfeketehegyen.

20. alkalommal szervezték meg a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót Bácsfeketehegyen. A szombati elődöntőt követően a legjobbak a vasárnapi döntőben mérték össze tudásukat, rátermettségüket. A találkozón kiállításmegnyitót, könyvbemutatót, színházi előadást is láthattak a vajdasági és az anyaországi résztvevők és kísérőik. Az alsósoknak is három szöveggel kellett készülniük a kétnapos vetélkedőre. Bori-Fekete Ágnes, zsűritag, általános iskolás kategória: „Elképesztő energiájuk van és elképesztő, milyen jól értik és érzik a verseket. Nagyon vidám délelőttünk volt, voltak nagyon megható és szép pillanatok.” Bába Lujza, versenyző, általános iskolás kategória: „Ez egy apukáról szól, akinek nagyon el kell mennie a toalettre és nem tudja elmagyarázni a portásnak, mert illedelmes akar lenni.” vlcsnap-2016-11-27-16h51m55s254 A vers- és prózamondó találkozónak idén 70 részvevője volt, öttől hetvenéves korig. Hajvert Ákos, szervező, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke: „Legvonzóbb maga a rendezvény az általános iskolások számára. 3-4-5-6-7-8-osok, ők azok, akik a legtömegesebben jelentkeztek, a középiskolásoknál már nem annyira népszerű, és ezt sajnálom, hiszen tudom, hogy ők is szeretnek szöveget mondani.”



Az, hogy egy ilyen nagyságrendű versmondó versenyt megrendeznek, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének, a felkészítő pedagógusok munkájának, kitartásának köszönhető. Pataki András, zsűritag, középiskolás és felnőtt kategória, Magyarország: „A vajdasági versmondásban, amely egy szakszerű, átgondolt, strukturált, több évtizedes múlttal rendelkező rendszerben működik, jó versenyeket eredményez, hiszen folyamatos pedagógiai felügyelettel készülnek fel a versenyzők.” vlcsnap-2016-11-27-16h56m09s221 Toma Erzsébet cserépfestményeiből készült kiállítást, Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád második kötetének bemutatóját, Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó 56-os forradalomról szóló előadását is megtekinthették szombaton a találkozó résztvevői, vendégei. Az idei nyertes versmondók a kishegyesi Erdei Anna Dorka a legkisebbek közül, a topolyai Szabó Rebeka az 5-6 osztályosok, a bácsfeketehegyi Kerekes Zalán a 7-8-osok kategóriájában, a csókai Marx Éva az ifjúsági kategóriában és a szabadkai Binszki Teréz a felnőttek közül. A Dudás Kálmán-díjat a csókai Marx Éva kapta.

vers
próza
Dudás Kálmán
Bácskfeketehegy

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.