Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Dunai hidak – kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban

2020-09-28
19:05
2020-09-29
16:54
Forrás
Pannon RTV
Veljko Mihajlović Dunai hidak című kiállítását nyitották meg hétfő este a belgrádi Collegium Hungaricumban.

A művész Európa második leghosszabb folyójának belgrádi, budapesti, pozsonyi és bécsi hídjait rajzolta le az utóbbi időszakban, hogy ne csak az építmények, de a Duna szépségeit is bemutassa.

A Duna összeköt bennünket - hallani szinte lépten nyomon, és a témában számos kiállítást, könyvbemutatót, beszélgetést szerveztek már. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott a belgrádi Collegium Hungaricum is. Szentgyörgyi Klára igazgató felkérte Veljko Mihajlovićot, hogy készítsen egy dunai hidakat bemutató kiállítást az intézmény számára.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Ez a művész olyan művész, akinek nincsen mobiltelefonja, és nem fényképezget, amikor elmegy egy-egy ilyen emlékezetes helyre, hanem fogja szépen a ceruzát és a papírt, és lerajzolja azokat a dolgokat, amelyek neki tetszenek.”

Veljko Mihajlović a kiállítás megnyitóján kiemelte: számos európai és amerikai várost bejárt, és mindenhol megragadták a folyópartok, a hidak, ezeket vetette papírra: „Mivel ez egy magyar kulturális központ, valahogy összekötöttem ezeket. Korábban már megvoltak a budapesti hidak, de nem volt elegendő, Pestnek csak tíz hídja van, ezért összekötöttem a dunai városokkal, dunai fővárosokkal, Béccsel, Pozsonnyal, Budapesttel és Belgráddal.”

A koronavírus-járvány miatt a Collegium Hungaricum is hónapokig zárva tartott, az igazgató elmondása szerint most kezdenek újra nyitni a közönség felé. A hétfői tárlatmegnyitón arra kérték a közönséget, hogy inkább az utcán várakozzon, a kiállítóterembe csak maszkban lépjen be, és egyszerre tizenötnél többen ne tartózkodjanak a teremben. A 41 rajzból álló kiállítás két hétig látogatható a szerb fővárosban.

Belgrád
Collegium Hungaricum

Most

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.