Ugrás a tartalomra

Dunai hidak – kiállítás a belgrádi Collegium Hungaricumban

2020.09.28
19:05
2020.09.29
16:54
Forrás
Pannon RTV
Veljko Mihajlović Dunai hidak című kiállítását nyitották meg hétfő este a belgrádi Collegium Hungaricumban.

A művész Európa második leghosszabb folyójának belgrádi, budapesti, pozsonyi és bécsi hídjait rajzolta le az utóbbi időszakban, hogy ne csak az építmények, de a Duna szépségeit is bemutassa.

A Duna összeköt bennünket - hallani szinte lépten nyomon, és a témában számos kiállítást, könyvbemutatót, beszélgetést szerveztek már. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott a belgrádi Collegium Hungaricum is. Szentgyörgyi Klára igazgató felkérte Veljko Mihajlovićot, hogy készítsen egy dunai hidakat bemutató kiállítást az intézmény számára.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Ez a művész olyan művész, akinek nincsen mobiltelefonja, és nem fényképezget, amikor elmegy egy-egy ilyen emlékezetes helyre, hanem fogja szépen a ceruzát és a papírt, és lerajzolja azokat a dolgokat, amelyek neki tetszenek.”

Veljko Mihajlović a kiállítás megnyitóján kiemelte: számos európai és amerikai várost bejárt, és mindenhol megragadták a folyópartok, a hidak, ezeket vetette papírra: „Mivel ez egy magyar kulturális központ, valahogy összekötöttem ezeket. Korábban már megvoltak a budapesti hidak, de nem volt elegendő, Pestnek csak tíz hídja van, ezért összekötöttem a dunai városokkal, dunai fővárosokkal, Béccsel, Pozsonnyal, Budapesttel és Belgráddal.”

A koronavírus-járvány miatt a Collegium Hungaricum is hónapokig zárva tartott, az igazgató elmondása szerint most kezdenek újra nyitni a közönség felé. A hétfői tárlatmegnyitón arra kérték a közönséget, hogy inkább az utcán várakozzon, a kiállítóterembe csak maszkban lépjen be, és egyszerre tizenötnél többen ne tartózkodjanak a teremben. A 41 rajzból álló kiállítás két hétig látogatható a szerb fővárosban.

Belgrád
Collegium Hungaricum

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.