Ugrás a tartalomra

Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató verseny Horgoson

2020.03.07
21:21
Forrás
Pannon RTV
A XI. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű, kárpát-medencei ifjúsági tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjére 300 gyerek érkezett Vajdaság számos településéről.

A népművészetben tehetséges gyerekek mutathatták meg tudásukat ma Horgoson. Több mint 50 versenyszámban mutatták meg tudásukat a vajdasági gyerekek a Művelődési Házban. A csantavériek népzene kategóriában neveztek és igazi tamburamuzsikával léptek színpadra.

Szabó Boglárka, tag, Ifjú Mendicus Tamburazenekar, Csantavér:
Dunántúli dalokkal érkeztünk és körülbelül 25 tagú a zenekar és nem tudom, én egy kicsit rossznak éreztem, mert nem annyira hallottam vissza magam és kicsit bizonytalanok voltunk mindannyian.

Az óbecsei gyerekek sem tétlenkedtek. Két néptánccsoporttal és népdalokkal is neveztek a vetélkedőre. A gyerekek oktatója, Cseszák Balázs elmondta, nagyon fontosnak tartja az ilyen jellegű versenyeken való részvételt. Hozzáfűzte: „Mindig örülünk, ha Vajdaságba valami történik és igyekszünk is minden felhívásnak eleget tenni. Fontosnak tartjuk ezt a mai vetélkedőt is és örülünk neki, hogy ilyen nagy számba a résztvevők is fontosnak tartották, tehát sok a jelentkező.”

A rendezvény a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg immár második alkalommal Horgoson. Csányi Tamara, koordinátor szerint egyre népszerűbb a verseny Vajdaságban: Alapvetően kíváncsiak voltunk arra, hogy össze tudjuk-e hozni és mennyien vagyunk még és örömmel látjuk, hogy nagyon sokan érkeznek, többen vannak mint tavaly voltak és igazándiból a hagyományápolást fontosnak tartjuk mi mindannyian, akik szervezők vagyunk.

Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, az esemény egyik zsűritagja kiemelte, igazán különleges színfoltja a Kárpát-medencének a délvidéki gyerekek tudása. Hozzátette:A zenei és a táncos anyagoknak a különlegessége, a Kárpát-medencei magyarságnak egy egészen speciális ágát, egy szeletét képviselik és enélkül a tudás nélkül nem lenne kerek az a kép amit kialakíthatunk, hogy milyenek is a mi hagyományaink, ugye a legtöbben az erdélyi táncokat ismerik, vagy 1-2 magyarországi táncot.

A szakmai zsűri minden kategóriában arany minősítést osztott ki és a legjobbak részt vehetnek a miskolci kárpát-medencei döntőben.

Dunán innen
Tiszán túl
tehetségkutató
verseny
Horgos
Ifjú Mendicus Tamburazenekar
Cseszák Balázs
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület
Sebestyén Márta
Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.