Ugrás a tartalomra

Dunatáji beszélgetés Silling Istvánnal

2021.10.28
10:11
2021.10.28
16:04
Forrás
Pannon RTV
Dunatáji beszélgetések címmel rendezvénysorozat kezdődött Zomborban.

A programban olyan kulturális és közéleti személyiségeket mutatnak be, akik valamilyen szempontból kötődnek Nyugat-Bácskához, illetve kiemelkedő szerepet töltenek be a vajdasági magyar közösség életében.

A zombori Magyar Polgári Kaszinóban megrendezett esemény első vendége Silling István nyelvész és néprajzkutató volt, aki több évtizedes gyűjtő- és tudományos kutatómunkája során számos könyvében mutatta be Nyugat-Bácska történelmi és kulturális hagyatékát.

Lennert Móger Tímea, költő, újságíró: „A központi téma dr. Silling István egész életműve lesz, megpróbáljuk összefogni, megpróbáljuk őt bemutatni abból a szempontból, aspektusból, ahogyan talán még nem ismerjük. Hiszen őt Nyugat-Bácskában szinte mindenki személyesen ismeri, viszont a rangos díjak tulajdonosának, a néprajzkutatónak, a nagyra becsült nyelvésznek nyilván vannak olyan történetei és oldala, amit még nem sikerült megmutatni az évek során.”

Az eseményen egyebek között szó esett a kupuszinai nyelvjárásról, a vallásos népéletről, amely a vidék egyik jellemző vonása, valamint Silling István szülőfalujának múltjáról és gyermekkoráról is.

Kurin István, plébános, Kupuszina: „A munkássága óriási jelentőségű. A megmaradásunk záloga, egyik biztos oszlopa.”

Silling István elmondta, máig is sok hagyomány él ezen a vidéken, Kupuszinán, valamint Zomborban is, ezért érdemes magyar vonatkozásban kutatni és megőrizni értékeinket az utókornak.

Silling István, nyelvész, néprajzkutató: „Én magam is bácskai vagyok. Itt születtem és itt éltem egész életemben. Dolgozni jártam más városokba is, de haza mindig Kupuszinára mentem. Tehát Nyugat-Bácska, Kupuszina az én szülőföldem, az én szülőfalum. Ennél szebb vidéket nem kívánhat magának az ember itt a Duna mentén.”

A nyugat-bácskaiak számára nagy jelentőségű Silling István munkássága, hiszen a környéken élők mindennapjainak számos oldalát feldolgozta néprajzi könyveiben, amely iránymutatóként is szolgál az itt élők számára - emelték ki a szervezők.

Silling István
Lennert Móger Tímea
Dunatáji beszélgetések

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.