Ugrás a tartalomra

Dušan Karpatský életművéről szóló kiállítás nyílt a Szabadkai Városi Könyvtárban

2022.05.19
13:41
2022.05.19
17:33
Forrás
Pannon RTV
Dušan Karpatský cseh irodalomtörténész és filológus volt, aki egész életében irodalommal és a szerb írók műveinek fordításával foglalkozott. Ennek köszönhetően a Szerb PEN Központ díját is elnyerte a legjobb fordítói teljesítményért.

A kiállítást június közepéig lehet megtekinteni.

Lalits Anita, szervező: „A Szabadkai Városi Könyvtár, valamint a Cseh Köztársaság és a Lastavica Civil Szervezet együttműködésével a mai napon 12 órai kezdettel megnyitja Dušan Karpatský Európa a fordítók műve, illetve a Mi fordítóink című kiállítást, amely igazából egy vándorkiállítás. A vajdasági történelmi levéltárból került át Szabadkára, egyébként Prágából, utána pedig Horvátországon keresztül jutott el Szerbiába. Egy rendkívül izgalmas kiállításról beszélünk, amely bemutatja Dušan Karpatský életművét, aki az ex jugoszláviai irodalmat ültette át a cseh kultúrába, és többek között Ivo Andrić és Miroslav Krleža műveit is lefordította cseh nyelvre.”

Dušan Karpatský
Szabadkai Városi Könyvtár
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.