Ugrás a tartalomra

Dzsesszfesztivál Újvidéken

2017.11.16
14:40
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Az esemény főprogramja idén négy napig tart. Ez idő alatt számos világhírű zenész fellépéseit élvezheti a közönség. A fesztivált az Újvidéki Kultúrközpont szervezte.

Idén tematikus nappal kezdődött az Újvidéki Dzsesszfesztivál – a zenei rendezvény első estje az Európa Kulturális Fővárosa cím jegyében zajlott. Az Újvidéki Dzsesszfesztivál első napját az Újvidéki Színházban tartották. Elsőnek az osztrák Grossmütterchen Hatz & Klok együttes adott koncertet, akik Sankt Pölten-t, Ausztria legifjabb tartományi fővárosát, az Európa Kulturális Fővárosa cím 2024-es évi jelöltjét képviselték.

Őket a magyarországi Trio Afium együttes követte, akik Pécs városa, a rangos cím 2010-es évi kitüntetettje színeiben léptek színpadra. Krommer Balázs, dobos, Trio Afium: „2009 óta létezik az együttes. Úgy alakultunk meg, hogy lett egy dubaji lehetőségünk, egy három hónapos rendszeres játék egy hotelben, és erre hoztuk össze ezt a triót. Aztán annyira megszerettük az együtt játszást, hogy együtt maradtunk és azóta kicsit irányt is váltottunk. Akkor még tradicionálisabb dzsesszt játszottunk, mostanra pedig koncertrepertoárt fejlesztettünk ki. Igazából modern dzsesszt játszunk.”

A rendezvény első napját a bolgár Karageorgiev Quartett koncertje zárta, akik Plovdiv városát képviselték. Plovdiv 2019-ben viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A zenei rendezvény tematikus napja az Újvidék 2021 Alap közreműködésével valósulhatott meg. Vladimir Radmanović, a nemzetközi együttműködésért felelős részleg tagja, Újvidék 2021 Alap: „Fontos számunkra, hogy jó együttműködést alakítsunk ki a már meglévő fesztiválokkal. Ez egy jó hírű fesztivál és 19. alkalommal szervezik meg. Megtiszteltetés számunkra, hogy sikerült megvalósítani az együttműködést, és szeretnénk, ha a következő évekre is kiterjedne.”

A fesztivál az újvidéki Szerb Nemzeti Színház nagytermében folytatódik, ahol esténként 8 órától neves hazai, európai és amerikai dzsesszzenészek koncertjeit élvezhetik az érdeklődők. Vesna Kaćanski, szervező, Újvidéki Kultúrközpont: „Remek, hogy az idei programban két Big Band is szerepel. A világhírű Billy Cobham Band is színpadra lép, valamint a Kurt Rosenwinkel Standards Trio és a Miguel Zenón Quartett is koncertet ad. Az Újvidéki Big Band egy amerikai énekesnővel, Denise King-el együtt fog fellépni. Emellett még a Kekko Fornarelli Trio, a Dušan Jevtović Trio és az Antonio Farao’ Trio is koncertezik.”

Az Újvidéki Dzsesszfesztivál szombatig várja a zene rajongóit. A belépődíj ára egy napra 800 dinár, a teljes fesztiváljegy pedig 2300 dinárba kerül.

dzsesszfesztivál
Újvidék

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.