Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Dzsesszzene és népdalok a belgrádi Collegium Hungaricumban

2019-05-08
09:43
2019-05-08
20:28
Forrás
Pannon RTV
Az Újvidéki Európa Kollégium diákjai léptek fel. Az egyetemisták arra törekednek, hogy gazdagabbá tegyék az intézmény zenei életét.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a fiatal, mind pedig az idősebb korosztály számára tetszetős volt a zenei est. Marko Uzelac, Belgrád: „Szép volt a komoly zene is, a dzseszz, a népzene, úgyhogy tényleg nagyon szép volt.”

A közönség közelebb kerülhetett a dzsesszzenéhez a koncert által - mondták a fellépők. Bajúsz Krisztina, dzsesszénekes, Ada: „Szerettem volna, hogy a közönség megismerje a dzsesszzenét és az eredetét, a különböző stílusait, a zenéléssel pedig azt szerettük volna elérni, hogy bemutató is legyen, tehát ne csak a száraz szöveg, hanem, hogy megérezzék, hogy mi a dzsessz.”

Az egyetemistáknak minden évben el kell készíteniük egy előadást abban a témakörben, amit az egyetemen tanulnak - mondta Török Noémi népdalénekes, aki szerint fontos, hogy ápoljuk a népdal kultúráját, a magyar kultúrát, az ősi kultúránkat: „A szakkollégiumi dolgozatunkat elő kell adni és ez alkalommal úgy döntöttünk, hogy itt Belgrádban fogjuk előadni, de mivel népdalénekléssel is foglalkozok, ezért szerettem volna, ha nem csak szöveget olvasok fel, szöveget mondok el a közönségnek, hanem elénekelek néhány magyar népdalt is.”

A rendszeres műhelymunka lehetőséget ad a tanulóknak, hogy elsajátítsák a zenei alapokat. Danyi Zsuzsanna, nevelőtanár, Európa Kollégium, Újvidék: „Ebben a műhelyben arra próbálunk koncentrálni, hogy olyasmivel foglalkozzanak a fiatalok, ami kedvükre van, amire tehetséget éreznek magukban, és ez nekik egy pluszt jelent az egyetemi tanulmányaik mellet.”

Az újvidéki Európa Kollégium zeneművészeti műhelyében azok a kollégisták tevékenykednek, akik a Művészeti Akadémia zenetanszékére járnak.

Collegium Hungaricum
Belgrád
Európa Kollégium
dzsessz
népdal

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.