Ugrás a tartalomra

Egy barátság margójára - Petőfiről és Jókairól mai szemmel

2023.04.14
07:29
2023.04.14
16:33
Ezzel a címmel tartott előadást Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi oktató Szabadkán a VM4K-ban.

Ismeretterjesztő előadásában Petőfi Sándor és Jókai Mór életéről, munkásságáról, illetve Petőfi költészetéről és a keresztény hithez fűződő kapcsolatáról is szót ejtett. Petőfi és Jókai története nem csak egy egyszerű személyes kapcsolatot jelent, erről pedig nem szabad megfeledkeznünk - mondta Szilágyi Márton. Az eseményt a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként szervezték.

„Engem ez érdekelt annak idején, hogy Petőfi művei miféleképpen látszanak, hogyha a fiatal Jókai regényei és elbeszélései felől nézünk rájuk, illetve Jókai ezen időszakban született prózai művei miben tűnnek másnak, hogyha Petőfi felől olvassuk őket. Petőfinek a későbbiekben ugye lesz egy másik nagy barátja, Arany János és ezért inkább a Petőfi-Arany barátságról szoktak beszélni, de ez nem magyarázat arra, hogy elfeledkezzünk erről a nagyon fontos kapcsolatról, ami közte és Jókai között volt. Ez a magyar romantika 1840-es évekbeli szakaszának az egyik legkomolyabb emberi és írói kapcsolata."

Petőfi Sándor
előadás
Szilágyi Márton
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.