Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egy barátság margójára - Petőfiről és Jókairól mai szemmel

2023.04.14
07:29
2023.04.14
16:33
Ezzel a címmel tartott előadást Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi oktató Szabadkán a VM4K-ban.

Ismeretterjesztő előadásában Petőfi Sándor és Jókai Mór életéről, munkásságáról, illetve Petőfi költészetéről és a keresztény hithez fűződő kapcsolatáról is szót ejtett. Petőfi és Jókai története nem csak egy egyszerű személyes kapcsolatot jelent, erről pedig nem szabad megfeledkeznünk - mondta Szilágyi Márton. Az eseményt a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként szervezték.

„Engem ez érdekelt annak idején, hogy Petőfi művei miféleképpen látszanak, hogyha a fiatal Jókai regényei és elbeszélései felől nézünk rájuk, illetve Jókai ezen időszakban született prózai művei miben tűnnek másnak, hogyha Petőfi felől olvassuk őket. Petőfinek a későbbiekben ugye lesz egy másik nagy barátja, Arany János és ezért inkább a Petőfi-Arany barátságról szoktak beszélni, de ez nem magyarázat arra, hogy elfeledkezzünk erről a nagyon fontos kapcsolatról, ami közte és Jókai között volt. Ez a magyar romantika 1840-es évekbeli szakaszának az egyik legkomolyabb emberi és írói kapcsolata."

Petőfi Sándor
előadás
Szilágyi Márton
VM4K

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.