Ugrás a tartalomra

Egy éve nyílt meg a Magyar Művelődési Központ Titelen

2017.10.29
13:17
2017.10.29
18:05
Forrás
Pannon RTV
A dél-bácskai terület magyarságát fogja össze.

Az egykori állami gyógyszertár felújított épületében a vidék magyarsága lehetőséget kapott arra, hogy közösségi életet teremtsen magának. A jubileum megünneplésére szűknek bizonyult a központ székhelye.

A több mint ötezer lakosú Titelen hatszáz magyar él. Az utcán azonban már csak elvétve hallani, hogy valaki magyarul beszél. Anyanyelvi oktatás híján a fiataloknak nem könnyű megőrizni a magyarságukat. Papp Mária, Titel: „Van lányom és fiam. Mi a férjemmel törekedtünk, hogy megmaradjon ez a mi nyelvünk, és akkor átlag magyarul beszéltünk velük. De különben szerb iskolába jártak első osztálytól. Azért, mert itt most már nincs magyar gyerek.”

A titeli Magyar Művelődési Központ egyik legfontosabb célja az, hogy a helyi családokba visszakerüljön a magyar szó. Nem véletlen, hogy magyar nyelvtanfolyam beindításával kezdődött a központ munkája. Latinkić Magda, elnök, Magyar Művelődési Központ, Titel: „Sajnos nem tudunk úgy összeszedni gyerekeket, hogy egy korosztályúak legyenek, és akkor csoportokba elosszuk őket. De tesszük a dolgunkat. Attól várok legtöbbet, abban várom a sikert. Mert, ha abban sikerül a dolog, akkor a többi aztán már jobban fog haladni.”

A szombat esti ünnepségen - amelyet a helybeli szálloda nagytermében tartottak meg - az egybegyűlteket Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője köszöntötte. „Minden magyar számít. Nagyon fontos az, hogy itt, Titelen is az emberek ápolják magyarságukat. Több mint kétszázan vannak itt ma este a Magyar Kulturális Központ évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Azt mondják a helyiek, hogy nagyon régóta nem voltak annyian magyarok itt, Titelen egy légtérben, egy teremben.”

 

Az elmúlt tanévben 25-en fejezték be a magyar nyelvtanfolyamot. Továbbra is nagy az érdeklődés. Gondot okoz, hogy nincs helyben élő magyar tanár. Ördög Lajos, alapító, Magyar Művelődési Központ, Titel: „Úgy tervezzük, hogy majd újra kezdjük. Várunk még egy kicsit, hogy elmúljanak ezek a mezőgazdasági munkák. Mert úgy terveztük, hogy nem csak gyermekeket tanítunk magyar nyelvre, hanem persze az idősebbeket is, szóval 35 éven felülieket is felvesszük.”

A titeli községnek 15 ezer lakosa van, abból kilencszázan magyarok. Az egy éve megnyílt művelődési központ célja, hogy ne kizárólag a településen élő magyarokat fogja össze, hanem a dél-bácskai terület magyarságát is segítse hagyományainak ápolásában és identitásának megőrzésében.

 

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.