Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egy határszakasz megrajzolásának krónikája és dokumentumai

2021.06.02
10:30
2021.06.02
17:01
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták dr. Papp Árpád: Délszlávok Párizsban – Egy határszakasz megrajzolásának krónikája és dokumentumai című kötetét, amely a trianoni békeszerződést előkészítő dokumentumokat, az eseményekkel kapcsolatos levéltári anyagokat tartalmazza.
Pannon RTV

A Délszlávok Párizsban című könyv a trianoni béketárgyalást délszláv szempontból közelíti meg, és az állításokat a Jugoszláv Levéltárban felkutatott 127 dokumentummal támasztja alá. A kiadvány megjelenését a magyar kormány támogatta. A könyv nem a miérteket kutatja, hanem a hogyan kérdésre próbál választ adni – vallja a könyv szerzője.

Dr. Papp Árpád: „A könyv sajátos módon nem, és nem elsősorban történelmi szemszögből világítja meg az eseményeket, hanem egy sokkal izgalmasabb, a néprajzos szemével rögzíthető eseménysort rekonstruál ily módon. Tehát a nézőpontja más. Másrészt pedig nem kizárólag a magyar fájdalom, hanem a délszláv öröm szempontjából világítja meg ezt a másfél évet, ami Párizsban a békekonferencia alatt elmúlott.”

Pannon RTV

Mivel a forrásgyűjtemény a magyarországi területek elcsatolásának előzményeit és folyamatát más nézőpontból mutatja be, ez kétségkívül hozzájárulhat ahhoz a folyamathoz, amit úgy nevezünk, hogy a másik oldal megértése – mondja Katona Csaba, a kötet egyik recenzense.

Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa kiemelte: „Azt gondolom, hogy érzelmi téren picit tud segíteni, viszont, hogyha a tiszta logikát hívjuk elő, akkor látni fogjuk azt, hogy minden bonyolult kérdésre adott egyszerű válasz szükségszerűen hamis. Tehát bonyolult kérdésre csak bonyolult választ adhatunk, és egy roppant összetett folyamat szövedékével találkozunk, amikor ebbe a kötetbe belelapozunk. Talán egy picit segíthet. Nem fogja megoldani az érzelmi problémákat, de segít abban, hogy jobban megértsük, mi történt száz valahány évvel ezelőtt.”

Pannon RTV

Az est folyamán egy elmaradt könyvbemutató pótlására is sor került. Szintén Papp Árpád szerkesztésében jelent meg az Igaz történetek Mindenkiföldjéről első és második kötete, amely az 1941 és 1948 közötti időszakot mutatja be a régióban számos adatközlőnek és gyűjtőnek köszönhetően.

dr. Papp Árpád
Délszlávok Párizsban
trianoni
békeszerződés
határszakasz
kötet
könyvbemutató
délszláv

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.