Ugrás a tartalomra

Egy héten át a magyar néptáncé és a népzenéé a főszerep Adán

2021.07.13
14:16
2021.07.13
17:11
Forrás
Pannon RTV
A 27. alkalommal megszervezett Vadvirág Néptánc-és Népzene Táborba idén is is sok fiatal jelentkezett.

Gyermekek és sátrak sokasága jelzi, hogy egy hétre a Vadvirág Néptánc-és Népzene Tábor résztvevői népesítik be az adai Lóversenypályát. Az oktatás korcsoportos felosztásban, szigorú napirend szerint zajlik.

Míg a legkisebbek az uzsonnájukat majszolják a hűvösben, addig a nagyokat a hőség sem tántorítja el gyakorlástól. Sterbik Dániel idén negyedik alkalommal vesz részt a tábor rendezvényein, néptáncos tudásának bővítése vezérelte ide.

„Az első tánc, amit tanultunk itt a táborban az a nyárádmagyarósi volt, utána tanultunk egy magyar-palatkait, egy vajdaszentiványit, majd most egy bukovinait tanulunk. Hatodikos korom óta, tehát 5 éve vagyok tagja a Vadvirág Hagyományápoló Körnek és ez az öt év alatt próbálom terjeszteni a néptáncot.”

Vasárnap este a bácskai tamburásokból álló Pendergő zenekar húzta a talpalávalót, szerda este pedig az óbecsei Fokos zenekar lesz a táncház felelős. Both József szegedi néptáncoktató szerint a szülők és az oktatók felelőssége, hogy a gyermekek megszeressék és űzzék a magyar hagyományokat.

„Olyan információáradat van, amiből nehéz kihámozni, hogy mi az, ami hagyományos, mi az, ami a saját lelkét építi, ezért mindez nem is a gyerek dolga igazából, hanem a felnőttek dolga, hogy arra fele terelgessék, a gyerek dolga pedig, hogy vagy megszeretni, vagy nem néptáncot. Ha megszereti, akkor viszi tovább. Általában ha egyszer belelépett az ember ebbe az úgymond mocsárba, akkor nehéz kiszállni.”

A családias légkör és a barátság az, ami igazán motiválja évről-évre a tábor létrejöttét- mondta el Varga Lívia főszervező.

„Komoly barátságok szövődtek ennyi idő alatt. Mostani táborozók többségének, már szülei is valamikor itt táboroztak. Nagy örömünkre szolgál, hogy sok gyermek talál motivációt itt nálunk.”

A harminc éves múltra visszatekintő Vadvirág Hagyományápoló Kör egyébként egész évben arra törekszik, hogy a fiatalok továbbvigyék, és egyben megőrizzék a magyar népzenei kultúrát.

Vadvirág néptánc- és népzenei tábor

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.