Ugrás a tartalomra

Egy város monológjai az Újvidéki Színházban

2022.02.20
13:20
2022.02.20
16:47
Forrás
Pannon RTV
A darabot a vArt klub vajdasági művészi társulat vitte színre. A színészek szóban, illetve mozgáscentrikus jeleneteken keresztül tárták a nézők elé Újvidék város múltját és jelenét.

Bemutatták szombaton az Egy város monológjai című előadást az Újvidéki Színházban. Olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit mesélne egy pad, egy vár, egy busz vagy egy híd ha beszélni tudna. Mit mondana a Duna, vagy a hajdani Szentháromság szobor, illetve hogy érzi magát mostanában a strand vagy a péterváradi nagy óra.

Ozsvár Róbert egy autóbusz szemszögéből adta elő Újvidék lüktetését, tömegközlekedését. „Valahol az első emlékeim között van ez is, amikor elkezdtem járni egyetemi felkészítőkre, hogy megérkeztünk a buszállomásra, és most hogyan jussunk el az egyetemi városig. És akkor mondták ott, hogy a 4-esre kell felszállni. Először csak azon a vonalon utaztunk, és mással nem. Az évek során nyilván feltérképeztük a többi vonalat is.”

A színészek közül szinte senki sem született újvidékiként. Életük bizonyos pontjaitól kezdtek el kötődni a városhoz, helyszíneihez, jellegzetességeihez. Ezek közül választott mindenki magának egyet, és adta elő történetét monológ vagy dal formájában. László Judit, szereplő: „Imádom a központot, Péterváradot és a strandot, vagyis a Duna-mentét, és megszerettem, nemcsak a Dunát, hanem a várost is nagyon. Itt is élek ugyebár, már jó pár éve, és nem is nagyon szeretnék innen elmenni. Most már fontosnak tartom, hogy én is egy olyan városban élek, aminek van Dunája.”

Az előadás Szalai Elor Emina ötlete volt. Ennek alapján dolgozta ki a koncepciót Crnkovity Gabriella, aki a darab rendezője, koreográfusa és egyik szereplője is. „Színészek vagyunk, tudnunk kell belehelyezni magunkat ember bőrébe, akkor próbáljuk meg műemlékek vagy bármi másnak a bőrébe, és akkor meséljünk rajta keresztül. Nyilván ehhez hozzájárult az, hogy kutatni kell egy kicsit, hogy tulajdonképpen pontosan mi volt az, hogy született, miken ment keresztül, és akkor ők mindannyian végeztek kutatómunkát, kiválasztották, ami számukra a legszimpatikusabb” - mondta Crnkovity Gabriella.

A színpadi eseményeket végigkíséri Klemm Dávid zenéje, valamint a színpadon született meg Németh Andrea képzőművészeti alkotása is.

Egy város monológjai
Újvidéki Színház
előadás
vArt
Ozsvár Róbert
László Judit
Crnkovity Gabriella

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.