Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Egyesül négy balkáni filmfesztivál

2021.04.10
20:15
2021.04.10
20:27
Forrás
Euronews.com
Négy balkáni ország filmfesztiválja fog össze, hogy közösen rendezzenek filmszemlét. A Szarajevói Filmfesztivál kezdeményezéséhez csatlakozott a zágrábi, a belgrádi és a podgoricai szemle.

Együtt nagyobb közönség elérésére számítanak a dél-szláv mustra szervezői.

Ivan Bakrač koordinátor szerint, ha a kisebb fesztiválok összefognak, nemcsak több nézőt érnek el a filmek, hanem nagyobb nemzetközi figyelmet kap a versenyprogram kínálata, és a díjak jelentősége is. A mustra filmjei egy kultúrkört képviselnek. Nyolc film verseng a dél-szláv régió filmszemléjén. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt online rendezik meg a balkáni filmes találkozót, és az alkotásokat is az interneten lehet megtekinteni.

A horvát Andrea Štaka filmje a Berlinalén is szerepelt. Producere, Boris Matić azért is örül a négy filmfesztivál összefogásának, mert a világjárvány második éve kényszeríti online térbe a filmesek találkozóit, ami halványítja ezek erejét. Az összefogás viszont fokozza. Miközben a filmesek újabb és újabb alkotásokat hoznak létre, egyre nagyobb kihívás a forgalmazásuk a mozik bezárása óta. Az események társulása jó fejlemény.

Nagy figyelmet kap a balkáni szemlén A bálnavadász fiú című film is, ami belga-lengyel-orosz kooprodukcióban készült, így nagyobb eséllyel jutnak más nemzetközi eseményekre. A négy fesztivál egyesülésével azok a filmek is nagyobb figyelmet kapnak, amiket csak egy szemle vetítene.

film
filmfesztivál
Szerbia
Horvátország
Bosznia-Hercegovina
Montenegró

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.
12:21

Nemezeltek a magyarkanizsai gyerekek

A nemezelés alapjait sajátíthatták el a magyarkanizsai fiatalok a Dobó Tihamér Képtárban szerda délelőtt. A negyedik osztályos diákok a nemezt, mint anyagot és a felhasználási lehetőségeit is megismerhették.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.