Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Egyesül négy balkáni filmfesztivál

2021.04.10
20:15
2021.04.10
20:27
Forrás
Euronews.com
Négy balkáni ország filmfesztiválja fog össze, hogy közösen rendezzenek filmszemlét. A Szarajevói Filmfesztivál kezdeményezéséhez csatlakozott a zágrábi, a belgrádi és a podgoricai szemle.

Együtt nagyobb közönség elérésére számítanak a dél-szláv mustra szervezői.

Ivan Bakrač koordinátor szerint, ha a kisebb fesztiválok összefognak, nemcsak több nézőt érnek el a filmek, hanem nagyobb nemzetközi figyelmet kap a versenyprogram kínálata, és a díjak jelentősége is. A mustra filmjei egy kultúrkört képviselnek. Nyolc film verseng a dél-szláv régió filmszemléjén. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt online rendezik meg a balkáni filmes találkozót, és az alkotásokat is az interneten lehet megtekinteni.

A horvát Andrea Štaka filmje a Berlinalén is szerepelt. Producere, Boris Matić azért is örül a négy filmfesztivál összefogásának, mert a világjárvány második éve kényszeríti online térbe a filmesek találkozóit, ami halványítja ezek erejét. Az összefogás viszont fokozza. Miközben a filmesek újabb és újabb alkotásokat hoznak létre, egyre nagyobb kihívás a forgalmazásuk a mozik bezárása óta. Az események társulása jó fejlemény.

Nagy figyelmet kap a balkáni szemlén A bálnavadász fiú című film is, ami belga-lengyel-orosz kooprodukcióban készült, így nagyobb eséllyel jutnak más nemzetközi eseményekre. A négy fesztivál egyesülésével azok a filmek is nagyobb figyelmet kapnak, amiket csak egy szemle vetítene.

film
filmfesztivál
Szerbia
Horvátország
Bosznia-Hercegovina
Montenegró

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:03, Frissítve: 22:33

Fejlesztések Csóka községben

Naperőmű Egyházaskér határában, turisztikai, rekreációs és sportolási célú horgásztó Feketetón - csak néhány, azon beruházások közül, amelyek a következő időszakban megvalósításra kerülnek Csóka községben.
20:29, Frissítve: 21:57

Oroszok Tavankúton is

Már nem csak Belgrádban, Újvidéken vagy Szabadkán, hanem a környező falvakban is vásárolnak ingatlanokat az Oroszországból ideérkező családok. Tavankúton, Hajdújáráson és Királyhalmon is érdeklődnek az olcsóbb házak iránt.
18:52, Frissítve: 21:56

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.