Ugrás a tartalomra

Egyiptom a díszvendége a 64. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárnak

2019.10.21
15:38
2019.10.21
17:38
Forrás
Pannon RTV
Az arab ország kínálata azonban eltörpül a szerbiai kiadók széles választéka mellett, amelyeket a vásár egy hete alatt kedvezményes áron lehet megvásárolni.

A belgrádi nemzetközi könyvvásáron idén 500 kiadó mutatkozik be, a kínálat igen széles körű, a szerb irodalom mellett a világirodalom legfrissebb kiadványai is megjelennek, a fordítások iránt nagy az érdeklődés.

Az idén kiemelt figyelmet kapott Milorad Pavić, Oskar Davičo és Danilo Kiš munkássága születésük és haláluk évfordulója apropóján. Danilo Kiš halálának harmincadik évfordulója alkalmából a szerző műveinek gondozásáért felelős Arhipelag Kiadó új köntösbe bújtatva adta ki az író legismertebb és legjelentősebb alkotásait.

Gojko Božović, fő- és felelős szerkesztő, Arhipelag Kiadó: „Danilo Kiš élő hagyománya a szerb és a világirodalomnak még harminc évvel a halála után is. Mi az idén több rendezvényt is szerveztünk, amelyekkel a fiatalabb és idősebb olvasógeneráció figyelmét is arra akartuk felhívni, mit is jelent Danilo Kiš a kortárs irodalom számára.”

Az idei könyvvásáron Szerbia mellett Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Horvátország, Montenegró, Észak-Macedónia, Olaszország, Törökország, Kína, Románia, Irán, Fehéroroszország, Svájc, Marokkó, Algéria, Tunézia, Németország és Albánia kiadói is megjelentek. A vásár díszvendége az idén Egyiptom.

Miloš Krstić, szervező, Egyiptomi Stand: „Az idén Egyiptom a könyvvásár díszvendégeként három szerb nyelvű kiadással készült. Közülük az egyik, amint is itt látszik, az Egyiptom királynői. Ennek érdekessége, hogy az írója az antikvitásokért felelős miniszter Egyiptomban, így az adatok megbízhatóak, úgy is mondhatjuk, első kézből származnak. A másik kiadvány egy verseskötet. A harmadik címe pedig Szerbia Egyiptom szemével.”

A belgrádi nemzetközi könyvvásárra átlagosan kétszázezren látogatnak ki minden évben, így ez az ország egyik legnagyobb kulturális eseményének számít. A könyvek bemutatása mellett beszélgetéseket is szerveznek, amelyek a könyvkiadás aktuális helyzetével és jövőjével foglalkoznak.

Egyiptom
Danilo Kiš
Gojko Božović

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.