Ugrás a tartalomra

Éjidő – Színházi ősbemutató Magyarkanizsán

2019.06.29
10:00
2019.06.29
16:04
Forrás
Pannon RTV
Pilinszky János költészetén keresztül a látvány kerül a középpontba a Mezei Kinga által rendezett Éjidő című előadásban.

A hatszereplős produkciónak történeti fonala nincs, a rendező Pilinszky versein keresztül szeretné bemutatni a világot, amelyben élünk. Stábunk a magyarkanizsai darab főpróbáján járt.

Mezei Kinga a színpadi költészet megteremtésére törekszik a nem mindennapi darabban, a versek, a zene, a képzőművészet és a mozdulatok összhangjával. A rendezőnő a főpróba előtt elmondta, hogy már gyermekkora óta kedveli Pilinszky János költészetét.

Mezei Kinga, rendező: „Azt gondolom, hogy azt a kort és azt a világot, amiben élünk, azt a közhangulatot és azt a szellemtelenséget, ami körülvesz bennünket, azt Pilinszky költészetében maximálisan megtalálhatjuk. Úgy éreztem, hogy mindaz, ami most jelen pillanatban bennem mozog, és amiről szólni szeretnék, azt általa és rajta keresztül tudom megszólaltatni.”

Az előadásban Pilinszky versei mellett Mezei Szilárd zeneszerző művei csendülnek fel, valamint Mezei Erzsébet rézkarcai is láthatók. Hat színész működik közre, köztük Pálfi Ervin is, aki elmondta, ez az előadás egy újfajta színházi élményt nyújt a színészeknek és a nézőnek is egyaránt.

Pálfi Ervin, színész: „Itt vannak ezek a fantasztikus, Pilinszky által leírt sorok és gondolatok, ehhez párosulnak mozgásjelenetek, és ehhez párosul a vizualitás, a színpadképnek a megkomponáltsága. Ez nagyon sok teret ad a nézőnek, hogy a nézőnek a fejében, illetve a fantáziájában álljon össze az élmény. Szerintem ahány néző ül majd a nézőtéren, mindenkinek mást jelent.”

A jelmezeket Janovics Erika, míg a díszletet Ondraschek Péter tervezte. Közreműködött Oláh Tamás dramaturg is. A produkció létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar kormány támogatta.

Magyarkanizsa
Mezei Kinga
Pálfi Ervin
Pilinszky János
Éjidő
ősbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.