Ugrás a tartalomra

Elérte az alföldi új hullám Szabadkát

2019.08.26
22:57
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Pannon New Wave névű kiállításon mutatták be ifjú vajdasági képzőművészek alkotásait hétfő délután a szabadkai Szabadegyetemen.

Az IPA Határon Átnyúló Együttműködés Magyarország-Szerbia Program keretein belül került sor öt fiatal tehetség bemutatkozására.

Nagy érdeklődés övezte Nagy Kornélia, Szentpéteri Dóra, Subotić Barbara, Jenei Anita és Varga Nikoletta, fiatal alkotók munkáit a hétfőn megrendezett kiállításmegnyitón. Mind az öten a művészet útját választották hivatásul, így büszkén fogadták el a kiállításra való felkérést. „Közösen válogattuk a már meglévő munkáimat, mert az elmúlt hetekben nem sokat voltam otthon. A kiállított alkotások főleg az elmúlt egy év munkái, amiket az egyetemen csináltunk” -  mesélte Szentpéteri Dóra, aki jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatója.

 

Barbara Subotić kiállított munkáit a fesztivál mint téma ihlette. Nem hiába, hiszen elmondása szerint leginkább az emberi kapcsolatok inspirálják alkotásait. Számára nem ez az első alkalom, hogy képei kiállításra kerültek. „Volt egy korábbi kiállítás, szintén Szabadkán, az is csoportos kiállítás volt a Kiállni Sosem Art keretein belül, de szerepeltem már az iskolán belüli kiállításokon is” - mondta a képzőművész.

Miroslav Jovančić, a kiállítás kurátora kiemelte, ez a kiállítás csak egy lehetőség a sokból. Elmondta, számtalan fiatal vajdasági gyermek van, akik most kezdték meg tanulmányaikat, viszont meg van bennük ugyanaz a művészi törekvés, mint a jelenlegi kiállítókban. „Sokkal többen vannak, akik nagyszerű tehetségek. Sajnálom is, hogy nem tudtam őket mind ide meghívni, de gondolom, hogy lesz még rá lehetőség. Ez egy olyan dolog, amire, ha odafigyelünk, akkor tudni fogjuk, hogy ez igazából a jövőről szól. Ez nem a mostani pillanatról szól, hanem arról, ami történni fog. Nagyszerű, hogy mi ennek a tanúi lehetünk most” - hangsúlyozta a megnyitón a fiatal  művészek egykori tanára.

A fiatal alkotók bemutatása mellett a projekt célja a magyar-szerb határtérségen belüli kulturális együttműködés erősítése különböző rendezvényekkel, ahol a résztvevők megismerhetik egymás kulturális értékeit és művészeit.

Szabadka
Pannon New Wave
kiállítás
Szabadegyetem

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.