Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Élet a színház bűvöletében Zentán

2022.04.22
11:13
2022.04.22
16:01
Forrás
Pannon RTV
Április 21. és 24. között Zentára szegeződik a színházkedvelők szeme, ugyanis elkezdődött a Teátrum Neked! fesztivál.

A rendezvény a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Teátrumi Társaság szervezésében valósul meg, a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Tanács és a község önkormányzatának jóvoltából.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A fesztivál kezdőnapján a budapesti Karinthy Színház és a Budapest Playhouse közös produkcióját, a Fat Piget mutatták be. Réti Barnabás, a darab producere, mindemellett pedig az egyik szereplőt, Cartert személyesíti meg az előadásban. „Ami nekem nagyon nagy öröm volt, hogy én amikor ezt a darabot hoztam Magyarországra, én Londonban sokáig voltam, ott találkoztam ezzel a szerzővel és ezzel a darabbal, és ott is nagyon nagy botrányokat váltott ki, meg nagyon látszott, hogy közbeszéd tárgya lett, mikor bemutatták, és nagyon kíváncsi voltam, hogy Magyarországon hogy fogják fogadni. Az, hogy ekkora elsöprő siker volt, az valamilyen szinten igazolta a megérzéseimet.”

Neil LaBute szatírája a modern kori szépségideál kérdését járja körbe, annak tükrében, hogy mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében. A főszereplő Helen szerepét Balázs Andrea játssza. „Ez a darab nagyon szépen összefoglalja azt, hogy a saját boldogságunk érdekében mit vagyunk hajlandók megtenni, és a legfontosabb, hogy mi az, amit nem teszünk meg. Hogy mennyire befolyásol bennünket a külvilág, hogy mit mond a szomszéd, mit mondanak a rokonok, mit mond a munkatárs, én azért nem hordom így a hajam, mert azt mondta az anyukámnak a barátnője, hogy ez nem jó. Hiába tetszik nekem. Talán erre hívja fel a figyelmet, hogy nem minden esetben kell megfelelni valakinek, akinek esetleg semmi köze nincs ahhoz, hogy hogy éli valaki az életét.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A fesztivál ideje alatt összesen hat előadás szerepel a repertoáron. A válogatáskor a szervezők igyekeztek odafigyelni a gyermekek és a felnőttek igényeire is. Wischer Johann, igazgató, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Rögtön bebizonyosodott, hogy a nézőink nagyon igénylik, és nagyon örülnek ennek a fesztiválnak, hiszen kígyózó sorok voltak az első napon is már, amikor a jegyet kezdtük értékesíteni. És így megszületett a döntés, hogy a következő évben, és a következő évben megszervezzük. Azóta hat év telt el, látjuk, hogy most is ugyanakkora az igény rá, és ezért már a hetedik évet is elkezdtük szervezni.”

Szombaton 19 órától Gubás Gabi főszereplésével a Hospice Alapítvány alapítójának, Polcz Alaine-nek az írásaiból készült Teljes lényeddel című előadást, vasárnap pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház Művészet című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Zenta
Teátrum Neked!
színház
Wischer Johann

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.