Ugrás a tartalomra

Élet a színház bűvöletében Zentán

2022.04.22
11:13
2022.04.22
16:01
Forrás
Pannon RTV
Április 21. és 24. között Zentára szegeződik a színházkedvelők szeme, ugyanis elkezdődött a Teátrum Neked! fesztivál.

A rendezvény a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Teátrumi Társaság szervezésében valósul meg, a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Tanács és a község önkormányzatának jóvoltából.

A fesztivál kezdőnapján a budapesti Karinthy Színház és a Budapest Playhouse közös produkcióját, a Fat Piget mutatták be. Réti Barnabás, a darab producere, mindemellett pedig az egyik szereplőt, Cartert személyesíti meg az előadásban. „Ami nekem nagyon nagy öröm volt, hogy én amikor ezt a darabot hoztam Magyarországra, én Londonban sokáig voltam, ott találkoztam ezzel a szerzővel és ezzel a darabbal, és ott is nagyon nagy botrányokat váltott ki, meg nagyon látszott, hogy közbeszéd tárgya lett, mikor bemutatták, és nagyon kíváncsi voltam, hogy Magyarországon hogy fogják fogadni. Az, hogy ekkora elsöprő siker volt, az valamilyen szinten igazolta a megérzéseimet.”

Neil LaBute szatírája a modern kori szépségideál kérdését járja körbe, annak tükrében, hogy mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében. A főszereplő Helen szerepét Balázs Andrea játssza. „Ez a darab nagyon szépen összefoglalja azt, hogy a saját boldogságunk érdekében mit vagyunk hajlandók megtenni, és a legfontosabb, hogy mi az, amit nem teszünk meg. Hogy mennyire befolyásol bennünket a külvilág, hogy mit mond a szomszéd, mit mondanak a rokonok, mit mond a munkatárs, én azért nem hordom így a hajam, mert azt mondta az anyukámnak a barátnője, hogy ez nem jó. Hiába tetszik nekem. Talán erre hívja fel a figyelmet, hogy nem minden esetben kell megfelelni valakinek, akinek esetleg semmi köze nincs ahhoz, hogy hogy éli valaki az életét.”

A fesztivál ideje alatt összesen hat előadás szerepel a repertoáron. A válogatáskor a szervezők igyekeztek odafigyelni a gyermekek és a felnőttek igényeire is. Wischer Johann, igazgató, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Rögtön bebizonyosodott, hogy a nézőink nagyon igénylik, és nagyon örülnek ennek a fesztiválnak, hiszen kígyózó sorok voltak az első napon is már, amikor a jegyet kezdtük értékesíteni. És így megszületett a döntés, hogy a következő évben, és a következő évben megszervezzük. Azóta hat év telt el, látjuk, hogy most is ugyanakkora az igény rá, és ezért már a hetedik évet is elkezdtük szervezni.”

Szombaton 19 órától Gubás Gabi főszereplésével a Hospice Alapítvány alapítójának, Polcz Alaine-nek az írásaiból készült Teljes lényeddel című előadást, vasárnap pedig a Zentai Magyar Kamaraszínház Művészet című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Zenta
Teátrum Neked!
színház
Wischer Johann

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.