Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Élhető örökség – Népi építészet

2020-02-14
19:21
2020-02-14
20:41
Forrás
Pannon RTV
A népi építészeti emlékek és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvásának fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet a Teleki László Alapítvány.

Ennek érdekében szerveztek szimpóziumot Budapesten Élhető örökség – Népi építészeti konferencia címmel, amelynek keretében átadták a Vargha László-díjat is.

A népi építészet pusztulóban van, de vannak, akik elkötelezettek amellett, hogy megmentsék, a magyar kormány pedig támogatja ezt a törekvést - mondta Földváry Gábor az esemény megnyitóján. A magyar Miniszterelnökség miniszteri biztosa  kifejtette: „Nyilván évi másfél milliárd forintból minden házat, minden pajtát, minden színt nem lehet megmenteni, de meg lehet menteni egy hagyományt, értékeket, szerkezeteket, anyaghasználatot, egy szemléletet, egy falunak az összetartó közösségéről mesélő épületállományt.”

Tavaly kapta meg a Teleki László Alapítvány azt a megbízást a Miniszerelnökségtől, hogy megvalósítsa a Népi Építészeti Programot. Ennek érdekében több lépést is tettek már.

Diószegi László a Teleki László Alapítvány igazgatója: „Létrehoztunk egy online felületet, mert az a meggyőződésünk, hogy a modern technikának az alkalmazásával lehet ezt a feladatot megvalósítani és eljuttatni minden érdeklődőhöz a lehetőséget arra, hogy pályázatot nyújtson be, és kezelni a pályázatokat oly módon, hogy az sikeresen és jól megvalósuljon.”

Az esemény keretében díjakat is osztottak. Istvánfi Gyula, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének nyugalmazott tanszékvezetője Vargha László népi építészeti életműdíjban, a győri Hild József Építőipari Szakgimnázium alkotócsoportja pedig Vargha László népi építészeti ifjúsági díjban részesült.

A vajdasági falvak építészetének átalakulásáról Szilágyi Mária, újvidéki építész tartott előadást az eseményen. A bánáti és bácskai falvak huszadik századi, elsősorban második világháború utáni változásairól végzett kutatást.

Szilágyi Mária, építész, Újvidék: „Először megjelentek a kockaházak, majd az egyemeletes házak, és ezek szinte semmilyen módon nem követték a népi építészeti hagyományokat és nem tisztelték a népi építészet arányrendszerét, hanem teljesen megváltoztatták a faluképet.”

A témáról Kerner Gábor műemlékvédelmi szakmérnök, néprajzkutatóval közösen könyvet is írtak, amely tavaly jelent meg A szegedi nagytáj építészeti útmutatója címmel. A magyar–szerb kétnyelvű kiadványban azt vizsgálják, hogyan lehetne visszaállítani a faluképeket.

Budapest
népi építészet
Élhető örökség

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:51, Frissítve: 19:49

Országos céllövő búvárverseny Szabadkán

Országos céllövő búvárversenyt és vajdasági nyílt bajnokságot tartottak ma Szabadkán. A sétaerdei medencében több mint 30 versenyző és 12 klub mérte össze ügyességét.
17:12, Frissítve: 18:03

Jogászkonferenciát tartottak Zentán

Mintegy 70 résztvevővel tartottak jogászkonferenciát a zentai Városházán a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az előadók az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat boncolgatták.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.