Ugrás a tartalomra

Elhunyt Bela Duranci szabadkai művészettörténész

2021.07.01
14:26
2021.07.01
17:32
Forrás
Pannon RTV
Életének 89. évében, öt nappal 90. születésnapja előtt elhunyt Bela Duranci. Munkássága alatt mindig arra törekedett, hogy felhívja az emberek figyelmét a szecesszió fontosságára és jelentőségére. Szabadka díszpolgára több könyvet is írt.

Bela Duranci 1931. július 5-én született Bácson. Érettségiét Szabadkán a gimnáziumban szerezte meg, a belgrádi Bölcsészet Tudományi Kar művészettörténeti szakán szerzett oklevelet. 59-től 75-ig volt a szabadkai Városi Múzeum kusztosza, egy ideig pedig igazgatója is. Ezzel egy időben a Képzőművészeti Találkozó szakmunkatársa, majd 84-ig a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozott, az utóbbinak kezdeményezője és alapítója volt.

Bela Durancinak fontos szerepe volt a műemlékvédelemben és a műemlékkutatásban. 2008-ban stábunk Közel-kép című műsorában szerepelt, ahol visszaemlékezett arra a Szabadkára, melyet fiatal korában ismert meg.

Bela Duranci: „A szecessziós épületek. Azok voltak számomra érdekesek. Nem mondhatom, hogy a harmadik A osztály tanulójaként tudtam, hogy mi az a szecesszió. Én csak annyit láttam, hogy az valahogy tarkább, másmilyen, mint a többi épület. A Raichle-palota sem így nézett ki. Nem hasonlított semmire, de másmilyen volt.”

Bela Duranci 2018-ban a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat vehette át.

„Itt sok történet volt, ami összeköt bennünket Európával és ez szerintem az, amit értékelünk, és az az érdekes, hogy mind jobban értékelik a szecessziót. A szecesszió nyitás a modernség felé, és ez itt még hogyan is élt és virult.”

Bela Duranci könyveket is írt a szecesszióról. Az egyik például: A vajdasági építészeti szecesszió. Életében több kitüntetésben is részesítették, 1996-ban megkapta Szabadka Város Pro Urbe-díját.

Bela Duranci
in memoriam

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.