Ugrás a tartalomra

Elhunyt Jung Károly néprajzkutató, költő, műfordító, egyetemi tanár

2021.07.01
16:40
2021.07.01
18:31
Forrás
Pannon RTV
77 éves volt. Az általános iskolát szülőhelyén, Gomboson végezte, középiskolai éveit pedig Szabadkán töltötte. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékén 1970-ben magyartanári oklevelet szerzett.

Költészetét a múlt iránti érdeklődés jellemezte. Jung Károly 2012-ben vonult nyugdíjba. Tagja volt a Vajdasági Írók Egyesületének és a Magyar Írószövetségnek is.

Jung Károly 1966 és 69 között az Új Symposion szerkesztőségi titkára volt. 70 és 75 között pedig az újvidéki Jó Pajtás című gyermeklap munkatársa volt. 75–től az Újvidéki Egyetem magyar tanszékének tudományos munkatársa, főmunkatársa, rendkívüli, majd rendes professzora volt. Az etnológia és a magyar népköltészet voltak a szakterületei.

Jung Károly több könyvet jelentetett meg a vajdasági magyar néprajz és szokásvilág témaköreiben. A néprajzkutató 70. születésnapja alkalmából még 2014-ben szerveztek ünnepséget és szakmai konferenciát Kishegyesen - ekkor így nyilatkozott a Pannon RTV-nek.

Jung Károly, néprajzkutató: „Legszívesebben a magyar nép hiedelemvilágával, a magyar hiedelemvilág és a délszláv hiedelemvilág összehasonlításával foglalkoztam. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban egy sor tanulmányt publikáltam, amely a könyveimben meg is jelent.”

A fiatal néprajzosoknak pedig így üzent 2014-ben: „Az itt élő magyarság hagyományvilágát kellene kutatni, akár az anyagi kultúrát, akár a társadalmi kultúrát, akár a szellemi kultúrát, mindegyik területen még rengeteg fehér folt van, rengeteg kutatnivaló van még hátra.”

Jung Károly számos díjat és elismerést tudhat magáénak. Néhány ezek közül: a Neven-díj, a Bazsalikom műfordítói díj, a Híd-díj és az Ortutay Gyula-emlékérem.

elhunyt
meghalt
Új Symposion
néprajzkutató

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.