Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/File

Elhunyt Little Richard

2020-05-09
17:36
2020-05-09
18:35
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
87 éves korában meghalt Little Richard, a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb figurája, a Tutti Frutti című világsláger legendás előadója.

A hírt fia is megerősítette. Halálának oka egyelőre ismeretlen. Little Richard zenészek generációira volt hatással, tömegek rajongtak érte és dalaiért. Az énekes a Tennessee állambeli, Nashville-hez közeli otthonában hunyt el szombaton.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Mark Avery, File

Little Richard, Richard Wayne Penniman néven 1932. december 5-én született a Georgia állambeli Macon városában. Richard egy templomi gospelkórusban kezdett énekelni, de hamar megszökött és felcsapott vándorszínésznek. Sikertelen dzsessz- és bluesénekesként folytatta, és hiába nyert meg 18 évesen egy tehetségkutató versenyt, a nagy áttörés elmaradt. Visszatért szülővárosába, ahol napközben egy konyhán mosogatott, este pedig egy bárban szórakoztatta a közönséget. Időközben egy helyi énekes szárnyai alá vette, a szakmai tanácsok mellett felpomádézta a fiatalember haját, kifestette arcát és díszes ruhákba öltöztette, hogy már megjelenésével is feltűnést keltsen.

Little Richard 1957-ben váratlanul megtért. Évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével nem szakított, de csak gospelt énekelt, lényegesen kisebb sikerrel. A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához, azóta egymás mellett futnak gospel- és rockfelvételei. Ekkor azonban már nem ünnepelték, változott a zene és a közönség ízlése is. Richard turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa pedig Jimi Hendrix volt.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Ed Betz, File

1955-ben küldött egy demófelvételt egy kiadónak, ahol adtak neki egy esélyt. A közönség imádta a különc kinézetű, féktelen énekest, aki a zongorán állva vagy akár fekve is verte a billentyűket, és közben üvöltötte dalait. Két éven át telt házas turnék, filmek követték egymást. Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy és a Baby Face.

Az amerikai énekes számos R&B és rockénekesek generációjának inspirálója. Olyan énekesek és együttesek tartották példaképüknek, mint a Beatles, James Brown és Mick Jagger.

meghalt
Little Richard

Most

19:03, Frissítve: 19:30

Rajtaütés egy droglaborban

Droglabort számolt fel a magyar rendőrség a Fejér megyei Tordason, Budapesttől mintegy 30 kilométerre. A rendőrök egy családi házból állítottak elő egy szerb és két magyar állampolgárt.

Népszerű

Újvidék az új gócpont

Huszonkét bentlakónál és hat dolgozónál állapították meg a koronavírus-fertőzést a péterváradi Mass Green House idősek otthonában - írja közleményében a Tartományi Kormány.