Ugrás a tartalomra

Elhunyt Törőcsik Mari

2021.04.16
08:29
2021.04.16
14:34
Forrás
MTI
A magyar színjátszás felejthetetlen alakja, Törőcsik Mari hosszas betegség után 86. évében halt meg.

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja. A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után, ma hajnalban érte a halál. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

Törőcsik Mari 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyben, szülei pedagógusok voltak. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett szakának elsőéves hallgatójaként kapta meg Fábri Zoltán Körhinta című alkotásának főszerepét.

1958-ban a Nemzeti Színház szerződtette. A következő három évben tíz filmet forgatott, a kor legjobb alkotásaiban játszhatott. Ilyenek voltak egyebek mellett a Külvárosi legenda, a Vasvirág, az Édes Anna, de vígjátékokban is játszott, például a Szamárköhögésben vagy a Csapd le csacsi!-ban. Szerepelt a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilmben, Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című filmjében a főszerepet alakította. Több tévésorozatban is feltűnt, valamint több színházban is játszott.

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat: tragikus drámáktól a komédiáig, társadalmi szerepektől a zenés játékokig, karakterszerepekig.

Az elmúlt években több alkalommal került hosszabb-rövidebb időre kórházba, 2008 őszén újraélesztést követően kómába esett, és hetekig intenzív kórházi ellátásra szorult.

A művészetét elismerő díjakat felsorolni szinte lehetetlen. Egyebek mellett kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal. Kossuth-díjat és Kossuth-nagydíjat is átvehetett. 2000-ben a nemzet színésze lett. 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki. 2019-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki több évtizedes pályafutása során kimagasló szakmai tevékenységéért.

A színésznőt az egész magyarság gyászolja, köztük a magyar miniszterelnök is, aki egy két évvel ezelőtt készült közös fotóval emlékezik Törőcsik Marira. Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel! – írta a bejegyzésben Orbán Viktor. A kép akkor készült, amikor 2019-ben Törőcsik Marit március 15-én Kossuth Nagydíjjal tüntették ki, a színésznő viszont nem tudta átvenni a díjat, mert betegsége miatt elvonultan élt velemi házában. Ezen segített Orbán Viktor azzal, hogy személyesen vitte el neki a díjat.

Törőcsik Mari ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében halt meg.

Törőcsik Mari
elhunyt
meghalt
színész

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.