Ugrás a tartalomra

Elismerésben részesültek a Pannon RTV munkatársainak alkotásai Tállyán

2022.08.08
15:14
2022.08.14
13:10
Forrás
Pannon RTV
Átadták a Kulturális Filmek 8. Fesztiváljának díjait Tállyán. A helyi magyar kultúrát feldolgozó, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világ magyarok lakta területein leforgatott versenyfilmeket előbb a közönség online értékelhette.

Idén is a tokaji borvidék adott otthont a Kulturális Filmek Fesztiváljának. A helyi magyar kultúrát feldolgozó, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világ magyarok lakta területein leforgatott versenyfilmeket előbb a közönség online értékelhette. A Pannon RTV munkatársai Szarapka Szabolcs, Alen Igumanović, Herczeg Zsolt és Bartus Bella Antika című kisfilmjükkel a közönségdíjat nyerték el. Masa Attila, Szalai Adrián és Dobó Engi Florinda különdíjban részesült A múltunk a jövőnk című munkájukkal.

A fesztivál fődíját az erdélyi alkotópáros, Magyari Tekla és Simó Csaba Csibészek patrónusa alkotása kapta.

Magyari Tekla, szerkesztő, Székelyudvarhely: „Ő az egykori csíksomlyói plébános, aki ma már nem plébános de a Csibész Alapítványt létrehozta 30 éve, ő több száz gyerekéletet mentett meg a kallódástól, több száz fiatalnak teremtett infrastrukturálisan életet, mind szellemileg, mind erkölcsileg adott nevelést az alapítványon keresztül tehát megmentett az életnek több száz fiatalt.”

A legjobb alkotásokat szakmai zsűri értékelte, mint mondták nehéz dolguk volt, hiszen számos kiváló alkotás szállt versenybe a díjakért.

Kozári Réka, zsűritag, Kulturális Filmek Fesztiválja: „Szerintem mind a négyünknél az volt a fő szempont, hogy melyik az, ami a legjobban hatott ránk. Tehát lehet egy film, ami mindennek megfelel, de ha nem vált ki valamilyen hatást a nézőből, mert azért mi itt most nézők voltunk, akkor nem biztos, hogy az lesz a nyerő, hanem az, amelyik megmozgatja a gondolataid, a lelkedet.”

Összesen 42 filmet neveztek az alkotók a fesztiválra. A döntőbe 24 film került be.

Bolyáki Attila, főszervező, Kulturális Filmek Fesztiválja: „A 24 filmet meg kellett dolgozni, hogy így mondjam, mert minden alkotónak azon kell dolgoznia a saját ismeretségi körében, hogy minél többen megnézhessék és megoszthassák ezeket a filmeket, mert ebből a 24 filmből csak 11 kerülhetett a zsűri elé, amely 1-től 10-ig pontszámozott a zsűri, Koltay Gábor vezetésével. Eléggé szerteágazó pontok születtek, de ennek alapján már megtudtuk hívni ide Tállyára a 11 film alkotóit.”

A záróünnepségen Kövér László tartott beszédet. A magyar Országgyűlés elnöke elmondta: 2010 óta a magyar állam a filmgyártásban pénzügyi esélyegyenlőséget akart biztosítani azoknak az alkotóknak, akik "magyar szemmel, szívvel, ésszel és tehetséggel" képesek elérni, hogy az eszme és az abból kisarjadó film ne csak másoké, hanem "végre a miénk" legyen.

Kulturális Filmek 8. Fesztiválja
Tállya

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű