Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az Újvidéki Jazzfesztivál - 7 európai város zenészei mutatkoztak be

2019.11.10
13:33
2019.11.10
17:10
Forrás
Pannon RTV
Korábbi és jövendőbeli európai kulturális fővárosok mutatkoztak be a jazz zenei műfaj terén szombat este Újvidéken.

Elkezdődött a több mint húsz éves múlttal rendelkező Újvidéki Jazzfesztivál, amelynek bevezetőrendezvénye az Európa Kulturális Fővárosa cím jegyében zajlott. A Jazzmaratonnak elnevezett esten 7 európai város zenészei adtak koncerteket. A rendezvényt az újvidéki Selyemgyár Művelődési Állomás épületében tartották.

A Jazzmaratonon litván, cseh, olasz és szlovén zenészek is felléptek. Magyarországot egy veszprémi, Romániát pedig egy temesvári zenekar képviselte. Temesvár Újvidékkel egyidejűleg 2021-ben lesz majd Európa Kulturális Fővárosa. Szabó Csongor-Zsolt, a temesvári JazzyBIT együttes dobosa: „Az első lemezt 2014-ben adtuk ki, a másodikat pedig 2016-ban. Csak saját szerzeményeket játszunk. Az együttes 2012. február 2-a óta létezik, és ma volt a 250-dik koncertünk.”

Újvidéket az Oktatonik együttes képviselte a rendezvényen. Matisa Petra Leona jazzénekesnő szerint a kulturális főváros cím lehetőséget adhat majd az újvidéki művészeknek arra, hogy könnyebben tudjanak érvényesülni. „Csak reménykedünk, hogy ez egy löketet ad mindenkinek, a klubvezetőknek, illetve a jövőbeli esetleges klubtulajoknak, fesztiválszervezőknek. Minél több lehetősége van szükségünk, mert nem nagyon van, főképp dzsesszt hol játszani. A közönség is még formálódik. Sokat visszaestünk, most kellene megint előre lépegetni, de nagyon remélem hogy hozzá fog járulni és remélem nem 2021-ig tart ez az egész, hanem a kezdete valaminek.”

Az Újvidéki Jazzfesztivál főprogramja november 14-e és 16-a között zajlik. A nagyszabású koncerteket a Szerb Nemzeti Színházban tartják. Zoran Dejanović, szóvivő, Újvidéki Jazzfesztivál: „Minden este hazai előadók nyitják meg a programot, majd őket európai előadók követik, és végül amerikai zenészek zárják a műsort. Nem sorolnám a fellépőket, sokáig tartana ez a nyilatkozat. Az érdeklődők az Újvidéki Jazzfesztivál weboldalán a legapróbb részletekig tudnak informálódni a programokról. A belépőjegyek egy estére 800 dinárba kerülnek, mindhárom estére pedig kedvezményes áron, mindössze 2200 dinárért lehet kapni jegyeket.”

A fesztiválon műhelymunkákkal, tárlatokkal, könyvbemutatókkal és egyéb kísérőprogramokkal várják a látogatókat.

Jazzfesztivál
Újvidék
Jazzmaraton

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.