Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elkezdődött a Desiré

2019.11.24
09:36
2019.11.24
17:52
Forrás
Pannon RTV
Az első napon a közönség megtekinthette a belgrádi Bitef Színház M.I.R.A. című előadását a Jadran színpadon, amelyet Urbán András rendezett.

A szabadkai Desiré Fesztivál első napján a M.I.R.A. után a Kosztolányi Dezső Színházban a francia LE CERCLE című darabot nézhették meg az érdeklődők.

Pannon RTV

Hód Adrienn, a budapesti Hodworks koreográfusa immár harmadik alkalommal vesz részt a Desiré fesztiválon. Idén egy új darabbal érkezett, amelyet februárban mutattak be először. Svájcban, Romániában és Magyarországon több alkalommal is játszották már. „Amikor ezt az előadást elkezdtük akkor egyik fontos dolog volt, hogy forma és mozgás kereső emberként valahogy jobban kezdett el érdekelni a mozdulatlanság. Ami most vagy abból jön, hogy rengeteg olyan dolog történt, ami folytán a sok koordinációból eljutottam szakmailag ide, vagy valahogy az egész élethelyzet, vagy az, ami körülöttem van Magyarországon az okozta. Az is közrejátszott ebben a mozdulatlan érzetnek a létrehozásába, de valahogy formailag egyrészt érdekelt a koreográfiának a leállítása vagy valaminek a megállítása.”

Pannon RTV

A szervezők, a fellépők és a közönség is lelkesen készült a Desirére. Urbán András nemcsak színház igazgatóként van jelen a fesztiválon, hanem, mint a M.I.R.A. című darab rendezője. „A M.I.R.A. előadás a Mira Trailovićnak, tehát a jugoszláviai színjátszásnak valamilyen értelembe vitt nagyasszonyának az életéről szól. Ő alapította a Bitefet, a Bitef Színházat. Egy olyan jelentős kreativitással rendelkező színházi óriás volt, aki meghatározta a dolgokat. Ebből kiindulva készült az előadás, de sok már Miráról is szól.”

Az előadásokat három helyszínen játsszák, a Kosztolányi Dezső Színházban, a Jadran Színpadon, valamint a Kortárs Galériában is vannak programok. A Desiré fesztivál november 30-áig várja a látogatókat.

Desiré
Desiré Central Station
KDSZ
Urbán András
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.