Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Kanizsai Írótábor

2018.09.07
13:48
2018.09.07
22:20
Forrás
Pannon RTV
Tolnai Ottó A két steril pohár című legújabb regényét mutatták be csütörtökön a 66. Kanizsai Írótábor nyitónapján.

A 66. Kanizsai Írótábor nyitónapján az egybegyűltek a Népkertben az írótábor emlékművénél, majd a Dobó-Koncz szobornál koszorúztak.

A táborába Pomogáts Béla budapesti irodalomtörténész, a Kanizsai Írótábor anyanyelvi konferenciájának tiszteletbeli elnöke minden évben ellátogat: „Mindig bizonyosságot szerezhetek arról, hogy a magyar irodalom nem egyszerűen szónak és nyomtatott betűknek a dolga, hanem a személyes kapcsolatoké is. A barátságnak, az összefogásnak, az összetartozásnak az ereje működik ebben az irodalmi kultúrában.”

Humorban nem ismerek tréfát, Karinthy híres mondata az idei írótalálkozó címmondata. Bordás Győző, a 66. Kanizsai Írótábor szervezőbizottságának elnöke a megnyitón elmondta, hogy az idei alkotótábort a hiányműfajoknak szentelik, ezért mutatták be Szerbhorváth György monodrámáját is.

Bordás Győző, a 66. Kanizsai Írótábor szervezőbizottságának elnöke: „Ha már a hiányműfajról beszélünk, akkor fel szeretnénk hívni arra a figyelmet, hogy mind kevesebb drámai előadás, színházi előadás, film születik itt a Vajdaságban, mert valahol az egykori sokszínűségét veszítette el ez a mi irodalmunk érzésünk szerint.

Bemutatták Tolnai Ottó Kossuth-díjas író legújabb regényét, amelynek A két steril pohár a címe. A kiadvány a szerző Szeméremékszerek című prózafolyamának első kötete, amelyben a főszereplő T. Olivér érdekes, kalandos utat jár be Palicson.

Tolnai Ottó, író, Palics: „Mikor Palicsra kerültem, mivel feleségem palicsi, akkor meg is akartam szabadulni a Teleptől, és örültem, hogy egy új helyre kerülök. Azt hittem, hogy új módszerekkel fogok dolgozni, de alighogy elkezdtem írni, észrevettem, hogy ugyanazt folytatom ugyanazzal a módszerrel, tehát ponttól pontig közlekedem, írom le az utcákat, a házakat, a szomszédot, a külső részt, a tavat, sorba minden fát. Lassan a helynek is a nagy-nagy topográfikus leírása születik.

Pénteken irodalmi tanácskozást tartottak, majd a vajdasági könyvkiadók eredményeiről számoltak be az illetékesek.

Magyarkanizsa
Magyarkanizsai Írótábor
Szerbhorváth György
Tolnai Ottó

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.