Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a nemzetközi zongorafesztivál Szabadkán

2022.10.24
12:55
2022.10.24
16:09
Forrás
Pannon RTV
Október 27-ig kilenc koncert várja a zongora szerelmeseit és az érdeklődőket a szabadkai Városháza dísztermében 19 és 20 órától. Az esemény egyébként Szabadka komolyzenei életének egyik legfontosabb eseménye.

Hatodik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Zongorafesztivált Szabadkán. Az esti koncertek mellett egy mesterkurzus is várja a résztvevőket, amelyek napközben a szabadkai Zeneiskolában zajlanak. A fellépő művészek között vannak olyanok, akik először járnak Szabadkán, de vannak visszatérő vendégek is. Clara és Marie Becker második alkalommal lép fel a városban.

„Smetana cseh zeneszerzőtől mutatunk be néhány szép művet. Egy igazán híres művet, amelynek ezt a verzióját nem játsszák gyakran, azaz négykezes változatban egy zongorán, mivel ez egy zenekari mű. A második részben Rahmanyinov kétzongorás első szvitjét játsszuk.”

A koncertsorozat érdekessége, hogy a kortárs szerzők zongoraműveinek bemutatására is sor kerül, mondta Görög Noémi az Electe Egyesület, művészeti vezetője.

„Zongoristákat várunk Japánból, Izraelből, Németországból, Spanyolországból és természetesen Szerbiából is lesznek fellépők. A műsor változatos lesz, mivel mindenki szabad programot hoz. Csak az időt szoktuk behatárolni, azért, hogy nagyjából egy órásak legyenek a koncertek. A barokktól kezdve egészen a kortárs szerzőkig minden repertoárra kerül.”

A hangversenysorozat jótékonysági célt is szolgál, ugyanis a helyszínen önkéntes adományokkal lehet segíteni a súlyosan beteg kétgyermekes édesanya, Szabó Melinda kemoterápiás kezelését.

Nemzetközi Zongorafesztivál
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.