Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Elkezdődött a nemzetközi zongorafesztivál Szabadkán

2022.10.24
12:55
2022.10.24
16:09
Forrás
Pannon RTV
Október 27-ig kilenc koncert várja a zongora szerelmeseit és az érdeklődőket a szabadkai Városháza dísztermében 19 és 20 órától. Az esemény egyébként Szabadka komolyzenei életének egyik legfontosabb eseménye.

Hatodik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Zongorafesztivált Szabadkán. Az esti koncertek mellett egy mesterkurzus is várja a résztvevőket, amelyek napközben a szabadkai Zeneiskolában zajlanak. A fellépő művészek között vannak olyanok, akik először járnak Szabadkán, de vannak visszatérő vendégek is. Clara és Marie Becker második alkalommal lép fel a városban.

„Smetana cseh zeneszerzőtől mutatunk be néhány szép művet. Egy igazán híres művet, amelynek ezt a verzióját nem játsszák gyakran, azaz négykezes változatban egy zongorán, mivel ez egy zenekari mű. A második részben Rahmanyinov kétzongorás első szvitjét játsszuk.”

A koncertsorozat érdekessége, hogy a kortárs szerzők zongoraműveinek bemutatására is sor kerül, mondta Görög Noémi az Electe Egyesület, művészeti vezetője.

„Zongoristákat várunk Japánból, Izraelből, Németországból, Spanyolországból és természetesen Szerbiából is lesznek fellépők. A műsor változatos lesz, mivel mindenki szabad programot hoz. Csak az időt szoktuk behatárolni, azért, hogy nagyjából egy órásak legyenek a koncertek. A barokktól kezdve egészen a kortárs szerzőkig minden repertoárra kerül.”

A hangversenysorozat jótékonysági célt is szolgál, ugyanis a helyszínen önkéntes adományokkal lehet segíteni a súlyosan beteg kétgyermekes édesanya, Szabó Melinda kemoterápiás kezelését.

Nemzetközi Zongorafesztivál
Szabadka

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.