Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Nomus komolyzenei fesztivál Újvidéken

2020.10.22
15:29
2020.10.22
19:43
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött szerda este Újvidéken a komolyzenei műfajt népszerűsítő Nomus fesztivál. A rendezvényt idén október 21-e és 28-a között tartják meg.

Szerbiai zeneművészek mellett külföldi vendégek is fellépnek az eseményen. A fesztivál az Újvidék Zenekedvelő Ifjúság szervezésében valósulhatott meg.

A rendezvény nyitóestjén az újvidéki Művészeti Akadémia Szimfonikus Zenekara és Diana Adamjan örmény szólóhegedűs lépett fel az Újvidéki Zsinagógában.

Tomislav Malić: „Sokáig vártunk erre a koronavírus miatt. Mindenekelőtt a zenei műfaj, a minőségi zene miatt jöttünk, illetve a kulturális események hiánya ösztönzött.”

Dragana Simić Mirkov: „Nekem nagyon hiányzott. A lányom hegedűn játszik és remélem, egy napon felnőttként ő is fellép majd itt.”

Teodora Stanković: „Összehoz bennünket, hogy élvezzünk valamit, az igazi értékeket. Elválaszt bennünket egy kicsit a telefonjainktól és a hasonló dolgoktól.”

A Nomus Fesztivál idén megalakulásának 40-ik évfordulóját ünnepli. De nem ez az egyetlen évforduló, amire fókuszálnak a szervezők. A programot ugyanis Ludwig van Beethoven zeneszerző születésének 250. évfordulója köré építették.

Andrej Bursać karmester: „Zeneszerzőként nagyon egyértelmű, tehát nincs dilemma arról, mi is történik a zenében, amit megírt. Másrészt nagyon átlátható, mint minden szerzemény, ami azokból az időkből származik. Tehát mindent jól ki kell és végig kell dolgozni, hogy a végén nagy és fontos művészi eredményként hallják.”

Nyolc napon át összesen mintegy 400 zeneművész lép fel a fesztiválon - mondta Milan Radulović, a fesztivál fő- és felelős szerkesztője: „Sikerült mindenekelőtt megőrizni a folyamatosságot, a fesztivál nemzetközi tartalmát. Röviden 21-e és 28-a között 8 napon át 10 koncerten vehetnek részt a látogatók, négy nagy szimfonikus zenekar lép fel.”

A rendezvény megszervezését Újvidék is támogatta.

Dalibor Rožić, művelődéssel megbízott tag, Újvidéki Városi Tanács: „Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága ma este megmutatja, hogy a feladata magaslatán áll. A Covid-19 járvány ellenére is sikerült megszerveznie az idei jubiláris Nomus Fesztivált az újvidéki közönség nagy örömére.”

A koncertek három helyszínen, az Újvidéki Zsinagógában, a Szerb Matica Galériában és a Szerb Nemzeti Színházban zajlanak.

NOMUS fesztivál
Újvidék
komolyzene

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.