Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Elkezdődött Óbecsén a 8. Befemon, azaz az Óbecsei Monodráma Fesztivál

2020-10-22
13:33
2020-10-22
16:52
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt, amelyen négy nap alatt hat előadást láthat a közönség, Svetlana Bojković belgrádi színész nyitotta meg a Városi Színházban.

A szarajevói Emir Hadžihafizbegović Sve je do nas szerzői darabjával kezdődött el szerda este Óbecsén a Befemon elnevezésű monodráma fesztivál. A rendezvényt Svetlana Bojković belgrádi színész nyitotta meg a róla szóló kiállítással, aki ezt megelőzően a pályájáról is beszélt a közönségnek. Fél évszázados karrierje során a művész egy alkalommal vitt színre monodrámát. „Úgy mondanám, hogy a színésznek egy olyan belső zenekari hangolásáról van szó, ami által egyetlen lényen, egy emberen keresztül kell megmutatni egy előadás gazdagságát. Ez a legnehezebb műfaj, valóban a legnehezebb. Én egyszer csináltam, és soha többé.”

A szombatig tartó fesztivál keretében hat előadást láthat a közönség. A jegyek iránt már elővételben is nagy volt az érdeklődés. Jelena Brankov Čerevicki, Óbecse: „Bármilyen színházi fesztivál fontos Óbecsének, és nagyszerű, hogy van egy Befemonunk. A Befemon, amit évek óta követek, egy tekintélyes fesztivállá nőtte ki magát, egyáltalán nem könnyű a válogató során bekerülni a programba.”

Az óbecseiek immár nyolcadik alkalommal élvezhetik a régió legjobb monodrámáit a Városi Színházban. Az idei fesztiválra 21 nevezés érkezett Szerbiából, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából. Zdravko Petrović, igazgató, Városi Színház, Óbecse: „A fesztivál nyolc éve után elmondhatom, hogy a fesztivált valóban elismerik a térségben, ami a sok nevezésből is látszik. Szakmai körökben, a profi színészek között, akik eljönnek és akik hallottak róla, nagy az érdeklődés, és ők rendkívüli módon tisztelik ezt a fesztivált, ami nagyon fontos.”

A fesztivál egyetlen magyar előadása pénteken 17 órakor kezdődik. László Sándor színész Kai Hensel szövegét Klemm háborúja címmel mutatja be Mezei Kinga rendezésében.

Óbecse
befemon
Óbecsei Monodráma Fesztivál
színház
Svetlana Bojković

Most

16:49

Biztonság és felelősség 2020

Ma tartja ötödik szakkonferenciáját a Tijana Jurić Alapítvány Biztonság és felelősség 2020 címmel. A témák között szerepel az is, hogy hogyan védhetjük meg a gyermekeinket az internetes világban.
16:29

Tatai vadlúd sokadalom

Rekordszámú vadludat figyeltek meg hétfőn a tatai Öreg-tavon, Magyarországon. Az 1980-as évek közepétől nem számoltak a madár- és természetvédelmi szakemberek annyi vadludat a tavon, mint december első napján.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.