Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elkezdődött a Synergy Fesztivál Újvidéken

2019-11-19
18:25
2019-11-20
15:47
Forrás
Pannon RTV
A kisebbségi színházakat felvonultató nemzetközi rendezvényt harmadik alkalommal szervezte meg az Újvidéki Színház. A fesztivál november 28-ig tart. A közönség 10 előadást tekinthet meg.

A fesztiválon bemutatkozik a marosvásárhelyi magyar és a budapesti szerb színház is. Olaszországból egy német társulat vesz részt a rendezvényen. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „Ezek mellett nagy érdeklődéssel várom az iráni török színházat, a zágrábi roma színházat, egy együttest Szlovéniából, Ptujból, amely ugyan nem kisebbségi nyelven játszik, viszont az a tematika amit nekünk ide elhoz és színpadilag feldolgoz nagyon is érinti a fesztiválunk alapeszméjét, az pedig a kisebbségi lét, a kisebbségi érzet, az el- és befogadás nehézségei.”

A fesztivál megnyitóünnepségén a szerbiai Kal roma zenekar koncertjét élvezhette a közönség. Dragan Ristić, a Kal zenekar frontembere: „Rock'n'roma. A közönségünk így nevezte el ezt a zenét, amit játszunk. Energikus zene. Amit most láttak, az egy adaptált forma, a fellépésünket a színházhoz igazítottuk. Nagyon energikus zene, van benne rock, swing és punk is, ez mind a részünket képezi.”

Németországból egy berlini székhelyű többnemzetiségű társulat érkezett a rendezvényre. Két előadást is bemutatnak, amelyeket a lengyel számazású Monika Dobrowlanska rendezett. „Német, lengyel és japán színészeink is vannak. Egy színészünk üzbegisztáni, de zsidó felmenői is vannak. Néha orosz és fehérorosz színészek is részt vesznek az előadásokban. Ez tényleg egy vegyes társulat. A produkcióktól is függ, kiket szerepeltetünk.”

Az előadásokra a belépőjegyek 400 dinárba kerülnek, a kedvezményes csomag ára pedig 3000 dinár.

Most

Népszerű